Kiállítás

2024.02.08. 17:00

Különleges képeken a vármegye települései

Tolna vármegye legszebb részeit, sok települését bemutató fotók láthatók tagnaptól Harcon, a faluházban. A Tolnai Népújság fotórovatát vezető Mártonfai Dénes képei Fehérvári Tamásnak, a Vármegyei Közgyűlés elnökének inspirálására készültek.

Szepesi László

Mártonfai Dénes fotóinak kiállítása a hónap végéig látható Harcon, a faluházban.

Fotó: Ótos Réka

Mióta a fényképezőgépben a fényérzékeny film helyett digitális memória rögzíti a képet, percenként fotók milliói készülnek. Megőrzésre, főleg kiállításra viszont csak azok érdemesek, amelyek nem csupán a megmerevedett pillanatot mutatják. A Tolnai Népújság fotórovatát vezető Mártonfai Dénes képei, amelyekből egy sorozatot csütörtökön délelőtt mutattak be Harcon a Faluházban, ilyen különlegesek.

A több mint negyedszáz tablón bemutatott, a vármegye legszebb részeit, sok települését láttató fotók Fehérvári Tamásnak, a Vármegyei Közgyűlés elnökének inspirálására készültek. Dénes Nagy István sárkányrepülő-pilótával sok órát töltött a levegőben, és a magasból is megörökítette a településeket. Voltak kalandos repüléseik, mikor a köd okozott gondot, majd a rapszodikusan áramló levegő dobálta a kis repülő szerkezetet. 

A kiállított tablókon minden légifotó mellett szerepel egy portré, amely kötődik az adott településhez vagy tájhoz, s van egy tárgyfotó, ami pedig jellemző a portré fotón szereplő személyhez.

A megnyitót követő beszélgetésen a fotós elmondta, sok segítséget kapott, Paksot fotózva például az atomerőmű kommunikációs igazgatójának, dr. Kovács Antalnak a közreműködése kellett, hogy elrepülhessenek az erőmű közeli, egyébként tiltott légtérben. A paksi képen egyébként a portré a fent említett olimpiai és világbajnokot, a tárgyfotó pedig az olimpián viselt sportruháját mutatja. 

Mártonfai Dénes fotóinak kiállítása a hónap végéig látható Harcon, a faluházban.    

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában