Kettős jubileum

2024.02.19. 09:55

Öt évtized munkáiból válogat Könyv István János

Kettős jubileumhoz érkezett Könyv István János. A simontornyai grafikus az idén ünnepli alkotói pályakezdése ötvenedik évfordulóját, jövőre pedig a hetvenedik szülinapját. Több kiállítást tervez ennek kapcsán a családi galériában.

Wessely Gábor

Könyv István János az alkotásokkal teli, látogatható, simontornyai műtermében (A szerző fotója)

A jubileum öröm is, meg nem is egy ember életében. Egyrészt szaporodnak a mögöttünk hagyott, és apadnak az előttünk lévő esztendők, másrészt feledteti az idő múlását, ha van mit felmutatni, van mit ünnepelni. 

A simontornyai grafikusnak, Könyv István Jánosnak van mit felmutatni. Alkotások, kiállítások sokasága van mögötte. Idén érkezett művészi pályája ötvenedik évéhez, és jövőre lesz hetvenéves. A kettős jubileum kapcsán kiállítássorozatot tervez, jórészt a háza melletti, látogatható, nyitott galériában. Lesznek szóló bemutatkozásai és lesznek családtagjaival közös tárlatai is. (Lánya, Könyv Kata festőművész, a két éve elhunyt felesége, Könyvné Szabó Éva pedig bőrműves népi iparművész volt.) 

– Éva legszebb táskái és más bőrmunkái, valamint kitüntetései állandó jelleggel láthatók a galériában – mondja. – A magam részéről alkotói korszakokat fogok bemutatni, technikai váltásokat, képgrafikai, színházgrafikai munkákat. Előadásokra, információs beszélgetésekre is sor kerül majd, például a simontornyai bőrművességről, melynek országosan ismert reprezentánsa volt a feleségem. Nem lesz újdonság az, hogy házhoz jöhetnek az érdeklődők. Régóta bekapcsolódtunk a nyitott műtermek és galériák országos hálózatának munkájába.  
Az előkészületek tehát folynak. Az első idei rendezvény március közepén lesz a Könyv család galériájában.

Könyvné Szabó Éva munkái a galériában (A szerző fotója)

Ex-Libris és Babits-díjas alkotó

Könyv István János 1955-ben született Nagykanizsán. Házasságkötése révén került Simontornyára 1977-ben. Felesége a két éve elhunyt Könyvné Szabó Éva bőrműves, népi iparművész volt. Két lányuk, három unokájuk született. Grafikusi pályáját 1974-ben kezdte Könyv István János. Esetenként terveket is rajzolt; vázlatai alapján készült el Pákozdon a katonai emlékpark. Alkotásaival már mintegy száz egyéni és csoportos kiállításon találkozhatott a közönség. Készített képi anyagot a veszprémi színháznak is, a Vitéz Bátor című táncszínházi produkcióhoz. Munkássága elismeréséül megkapta „A Tolna megyei művészetért” plakettet (2006), a Magyar Művészetért Ex-Libris díjat (2015), a Babits-díjat (2015) és a Magyar Kultúra Lovagja címet (2022).
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában