Teol.hu podcast

2024.02.05. 16:00

Podcast-ajánló: Amikor vármegyénk balkanizálódott

Dr. K. Németh Andrással, a Wosinsky Mór Múzeum régész főmuzeológusával beszélgettünk legújabb podcast adásunkban.

Szeri Árpád

K. Németh András régész főmuzeológus (Fotó: Makovics Kornél)

Akadt egy korszak vármegyénk történetében, amikor ezeken a tájakon a délszláv-balkáni népesség nagyobb létszámot ért el, mint az őshonos magyarság. Ez a különleges időszak a XVII. század közepére-végére érkezett el, amikor is a török hódoltság következményeként a magyarság megtizedelődött. Helyükbe érkezek az említett balkáni – főleg szláv – népelemek és hosszú időre meg is telepedtek ezen a vidéken.

Sajátos kultúrájuk tehát része a vármegye történetének, jóllehet a korábbi időszakokban nem kerültek a kutatás reflektorfényébe. Ezt a hiányt pótolja egy, a Wosinsky Mór Múzeum kiadásában frissen megjelent, szép kivitelű, igényes kiadvány. A rác/balkáni népesség településtörténete és anyagi kultúrája a hódoltságkori Dél-Dunántúlon című, több mint 270 oldalas kötet a 2021-ben az intézményben tartott konferencia anyagát foglalja magában. A kiadványt szerkesztőként – Máté Gábor kollégájával együtt – dr. K. Németh András, a Wosinsky Mór Múzeum régész főmuzeológusa jegyzi. 

A teol.hu podcast vendégeként ismertette a forrásként szolgáló konferenciát, melynek tizenkét tanulmánya – valamint az előszó – adja a kötet tartalmát. A szövegrészeket, tanulmányokat számos színes fénykép illusztrálja, ráadásul térképek is segítik az eligazodást. Dr. K. Németh András arról is beszél, hogy miért is támaszkodott a török hatalom erre a népelemre és a vármegye mely helyszínein hagytak maguk után fontos tárgyi emlékeket. A régész főmuzeológus a Tamási-mezőn kutatott, itt is számos jellegzetes rác/balkáni lelet került elő.

A kiadvány hivatalos bemutatójának dátuma február 6-a, kedd, 16. 30 óra, helyszíne a múzeum központi épülete. Ekkor Gerelyes Ibolya régész és Molnár Antal történész ajánlja a kötetet az érdeklődők figyelmébe.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában