Időutazás

2024.03.15. 07:03

Amikor vármegyénk csatatér lett

Megjárjuk Tolnát, Baranyát címmel a térség török kori időszakába tekinthetett be a Wosinsky Mór Múzeum közönsége a szerdán délután tartott előadás révén.

Szeri Árpád

Weisz Péter ez alkalommal a török hódítás időszakába kalauzolta a közönséget

Fotó: Makovics Kornél

Az Újra Dolgozni Tolnában Egyesület Meder programjának újabb állomásaként ismét Weisz Péter tartott rendhagyó „történelmi sétát” a könyvtárteremben. A Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium történelemtanára vetített képekkel illusztrálta mondandóját. 

Egy küzdelmekkel kiváltképp terhes korszakról, az 1526-os, vesztes mohácsi csata után évtizedekről, a török hódítás folyamatáról adott látványos tablót. Trónharcok, élet a végeken, kettős adóztatás, a tizenöt éves háború dúlásai – így lehetne címszavakban összefoglalni azokat az eseményeket, melyek jellemezték ezt az időszakot. Mégis, a romon is kinőtt a virág. Hiszen ebben az időszakban, pontosabban a 16. század közepén-végén Tolnán meggyökeresedett a reformáció, a település ezen vallási irányzat egyik fontos hazai központjának számított.

Fotó: Makovics Kornél

Weisz Péter a szekszárdi szandzsák központon túl elkalauzolta a hallgatóságot Dunaföldvárra is, ahol 1526-ban hódoló küldöttség adta át I. Szulejmán török szultánnak Buda kulcsát. Ugyancsak szó esett Döbröközről, mely vár közelében 1542-ben a magyarok diadalt arattak az török seregen. Ám ez a győzelem nem hozott tartós eredményt, néhány évvel később Döbrököz vára is a félhold uralma alá került.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában