Programsorozat

2024.03.24. 15:30

Internet Fiesta PRO: minden kiderül a mesterséges intelligenciáról

Igazán különleges programsorozattal készült a szekszárdi Illyés Gyula Könyvtár az előttünk álló napokra. Az intézmény ugyanis csatlakozott a 25. alkalommal megszervezett Internet Fiesta PRO Fesztiválhoz.

Bencze Péter

A mesterséges intelligencia óhatatlanul a mindennapjaink része lett: ott van a zsebünkben az okostelefonokon, a GPS-ben amikor utazunk, és egyre inkább ott van a szövegek, képek alkotásának folyamatában is. De vajon ez jó, vagy rossz nekünk hosszú távon? A kérdésre egyelőre senki nem tudott olyan választ adni, ami alapigazságként jelenthető ki. Ezért is csatlakozott a szekszárdi Illyés Gyula Könyvtár az Internet Fiesta PRO idei rendezvénysorozatához.

Magbörze és rengeteg előadás várja az Internet Fiesta PRO vendégeit a szekszárdi Illyés Gyula Könyvtárban jövő hét csütörtökig (fotó: MW archívum)

A szekszárdi könyvtár munkatársai és az általuk meghívott előadók most mégis erre tesznek kísérletet, ugyanis az intézményben március 28-ig, jövő hét csütörtökig szinte minden a mesterséges intelligenciáról szól.

Víz világnapi programja is volt a Internet Fiesta PRO-nak

A programsorozat részeként a szekszárdi könyvtárosok pénteken különleges, a digitális eszközökre épülő detektívjátékot hirdettek, ami – a Facebookon megjelent fotók és kommentek alapján – kifejezetten népszerű volt. Szombaton pedig két helyszínen folytatódnak a fesztivál programjai. A Gyermekkönyvtárban délelőtt 9 és délután 1 óra között tavaszi-húsvéti kézműves délelőttel várták a legfiatalabb olvasókat, míg a „nagykönyvtár” épületében 10-től 13-ig magbörze, majd délután kettő órától „4 kép 1 történet” címmel nyílt kiállítás.

Hétfőn aztán kezdődik a mélyvíz az MI szerelmeseire számára: Nemes Rita és Simovics Boglárka Robotika címmel tart előadást délután három órától a Gyermekkönyvtárban. Erre a programra előzetes regisztráció szükséges. Fél öttől pedig – már az Illyés Gyula Könyvtár főépületében — a Bakelit klub rendezvényére kerül sor.

Egy héten át minden a mesterséges intelligenciáról szól 

Március 26-án, kedden a Gyermekkönyvtárban reggel 8:45-től Dombai Szilvia a mesterséges intelligencia felhasználhatóságának lehetőségeiről, és az ezzel kapcsolatos veszélyekről értekezik, majd délután kettő órakor az új Tudásközpont környékén tartanak TeSzedd! akciót.

Szerdán Károlyi Kálmán avatja be az érdeklődőket a 3D-s nyomtatás rejtelmeibe a Gyerkmekkönyvtárban. Ezt követően pedig a kézműveskedés rajongóit várják fél öttől a nagykönyvtárba, ahol a Könyvtári Kreatív Műhelynek köszönhetően a makramé technikával ismerkedhetnek a kreatív vendégek.

Csütörtökön – a programok zárásaként – egész nap egy igazi 3D-s nyomtató várja a fiatalokat és régebb óta fiatalokat a Gyermekkönyvtárban, majd délután 5 órától a nagykönyvtár épületében Csuhaj Tünde, tojásdíszítő tart előadást „Mesterségem címere“ címmel.

Az Illyés Gyula Könyvtár valamennyi rendezvényére ingyenes a belépés. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában