A legjobbak egy helyen

2024.03.20. 08:00

Varázslatos képek a márványteremben

Varázslatos képek sora látható egy hónapon át Szekszárdon a Babits Kulturális Központ márványtermében,.

Szepesi László

A 2023.  Év Természetfotósa pályázat 114 legjobb képét láttató tárlat. Ez az a pályázat, amely a legnagyobb hagyományokkal bír, amelyet minden magyar természetfotós meg akar nyerni. 

Fotó: Makovics Kornél
Fotó: Makovics Kornel

A megnyitón Kalotás Zsolt, a Magyar Természetfotósok Szövetsége elnökségének tagja, a pályázat zsűrijének elnöke elmondta, erre az immár 31-ik alkalommal megrendezett pályázatra háromezer kép érkezett. Egyetlen kivételével csak olyan fotók, amelyek hagyományos módon készültek, azokon csupán annyi módosítás volt megengedett, amelyet sötétkamrában is meg lehetett, meg lehetett volna tenni. 

Viszont ebben az évben bevezették újdonságként a mobil kategóriát is, mert rájöttek arra, hogy nem az számít, milyen eszközökkel készítik a képeket a szerzők, ugyanis, bár a technika már rengeteg dolgot tud, de nincs lelke. A fotósnak pedig a képben saját magát kell visszaadni. Mert a természetfotózás művészet, szubjektív dolog. Keresni kell olyan nézőpontot, amely új, szokatlan, s titkokat mutat meg, vagy olyan pillanatokat, amelyek megismételhetetlenek. 

A kiállított képek a fotósok tehetségét, elhivatottságát, kitartását bizonyítják. Utóbbira példák azok a képek, amelyek napok, vagy hetek kitartó munkája eredményeként születtek, s olyan pillanatot tükröznek, amelyre ritkán adódik alkalom.

A pályázat képei megmutatják, milyen csodálatos a természet, a világunk. Láttatják ezt azok a fotósok, akik évek, évtizedek óta szerelmesei ennek a művészetnek, és teszik ezt a fiatalok is, mert van utánpótlás, a legjobb képek alkotói között évről évre többen vannak új jelentkezők. 

A kiállítás április 7-ig megtekinthető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában