Emlékezés

2024.04.07. 20:00

A Piramis adta az első koncertet az új művelődési központban

Negyvenöt éve, hogy átadták a Dombóvári Művelődési Központot és Könyvtárat. Korabeli lapok beszámolóival emlékezünk a jeles eseményre.

Révészné Hanol Erzsébet

Bánszky Pál művészettörténész (balra), Samu Géza szobrászművész és Balipap Ferenc, a művelődési központ igazgatója a ház előtti Pogány Mitológia szobor avatásakor

 

„Tisztelettel értesítem, hogy a Dombóvár Városi Művelődési Központ és Könyvtár (Hunyadi tér 25. sz. alatt) 1979. április 3-án megnyílik. Ezúton tisztelettel és barátsággal meghívom önt és családját, barátait és munkatársait AZ ELSŐ NAP, 1979. április 4-e nyílt és nyilvános eseményeire, melynek programjában bemutatkoznak az intézmény művészeti csoportjai, szakkörei, tanfolyamai és klubjai.” – e szavakkal invitálta a lakosságot az első igazgató, Balipap Ferenc az intézménybe, pontosabban – ahogy szívesebben hívta – az otthonba.

A politikában sok minden változott

Ennek a napokban volt negyvenöt éve. Lapunk tudósított az átadóról: „Hazánk felszabadulásának és Dombóvár várossá nyilvánításának évfordulója alkalmából tegnap délután nagygyűlésen adták át Tolna megye legújabb, nagy jelentőségű művelődési intézményét, a dombóvári művelődési otthont és könyvtárat. Az avatóbeszédet K. Papp József, az MSZMP Központi Ellenőrző Bizottságának tagja, az MSZMP Tolna megyei Bizottsága első titkára, Dombóvár országgyűlési képviselője mondta.”

Úgy fogalmazott, hogy „nekem ma az a kedves kötelesség jutott, hogy átadjam a város vezetőinek, Dombóvár lakosságának ezt a szép, új művelődési központot és könyvtárat. Amely otthona lesz az országhatáron túl is ismert Kapos tánc-, ének- és zenekari együttesnek, a képző- és díszítőművészetnek, a dunántúli amatőrfilm-szemlék megtartásának, a város és környéke színházi, zenei életének, a szocialista brigádvezetők klubjának, mindazoknak, akik művelői és élvezői lesznek a szocialista kultúrának.”

Sok minden változott azóta a politikában, ám a dombóvári művelődési ház azóta is kulturális programok sokaságának, irodalmi és zenés előadásoknak, kiállításoknak, gyerekprogramoknak biztosít méltó helyszínt.

 

Megsérült a pogány istenlány

A 3400 négyzetméter alapterületű intézmény több mint három évig épült 72 millió forintos költséggel. Ehhez „az állami előirányzaton kívül a város és környékének lakossága, vállalatai, szövetkezetei, intézményei és országos szervek is hozzájárultak” – írják szintén a korabeli lapok. Az első napról terjedelmes riportban számolt be a Tolna Megyei Népújság, rögzítve, hogy nemcsak helyiek, hanem a környékbeliek közül sokan választották a nyílt napot április 4-i program gyanánt.

De kitért arra is, hogy Samu Géza szobrász épület előtt álló alkotása, „fából faragott pogány istenlány” az átadót megelőző éjjelen megsérült, így „gyógyítani” kellett. Írtunk arról is, hogy „a dombóvári új művelődési központ első nagyszabású rendezvénye április 12. és 15. között a huszonhatodik amatőrfilm-fesztivál lesz” és, hogy „a színházteremben először a Piramis együttes ad koncertet”.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában