Megemlékezés

2024.04.09. 09:02

Csengey Dénes szellemét szavak és egy kép idézte meg

Csengey Dénesre emlékeztek hétfőn délután a Wosinsky Mór Múzeumban.

Szepesi László

Fotó: Makovics Kornél

A költő, politikus 1953. januárjában született Szekszárdon, s élete, napra pontosan 33 évvel ezelőtt ért véget, most szellemét szavak és egy kép idézte meg. Utóbbi, In memoriam Csengey Dénes című festmény, egy portré, amelyet Baky Péter Munkácsy díjas festőművész ajándékozott a múzeumnak.

Mint mondta, sok évvel ezelőtt kezdte festeni, 2013-ban fejezte be, azóta ott állt a műtermében, s régi vágya, hogy Szekszárdra, a múzeum tulajdonába kerüljön. Baky Péter évtizedeken át élt és alkotott a városban, nem csak mint képzőművész, hanem, mint a Művészetek Házának igazgatója, a kulturális élet egyik motorjaként.

Fotó: Makovics Kornél

Csengey Dénes pedig írásai, esszéi, versei révén a Tolna vármegyei irodalmi kánon megkerülhetetlen szereplőjévé vált. A portré ünnepélyes átadását követően Rubányi Anita és Orbán György eladóművész, Gacsályi József író, költő, Állnak az órák című, Csengey Dénes írásaiból összeállított válogatását adta elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában