Éneklő Ifjúság

2024.04.12. 17:22

Közel ötszáz diák dalolt együtt a Babitsban (videó és galéria)

A Babits Mihály Kulturális Központ (BMKK) Rendezvénytermét több száz diák lepte el április 12-én, pénteken.

Farkas Eszter

Naszladi Judit, a Garay mesterpedagógusa vezényelte a helyi kórust

Fotó: Denes Martonfai

Az Éneklő Ifjúság Regionális Díszhangversenyre 14 általános- és középiskolai kórus érkezett Tolna és Bács-Kiskun vármegyékből. Kezdésként négy iskola diákjai énekelték el az A csitári hegyek alatt című népdalt, amit Kodály Zoltán gyűjtött annak idején, és aki az Éneklő Ifjúság mozgalmánál is bábáskodott az 1920-as évek végén. A megnyitón valóságos csoda történt, amikor a négy kórus dalra fakadt, ugyanis a közönség soraiban ülő több száz diák és tanáraik is csatlakoztak hozzájuk, akiket Kempelen Tünde, a Bárdos Lajos Zenei Hetek alapító karnagya és művészeti vezetője vezényelt.

A szakmai zsűri tagjai, dr. Kertész Attila (elnök), Kempelen Tünde, Dr. Kerekesné Pytel Anna és Saltzer Géza. 

Az egyik szervező a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, azaz a KÓTA, a rendezvény másik szervezője pedig a Szekszárdi Garay János Gimnázium, illetve Naszladi Judit mesterpedagógus. A jelenlévőket Berlinger Attila, a BMKK ügyvezető igazgatója és Csötönyi László, a szekszárdi önkormányzat kulturális bizottságának elnöke köszöntötte.

– Városunkban kezdetben a Garay János Gimnázium egykori ének-zene tanára, a szekszárdiak által igen nagyra becsült Gerse József tanár úr és a Liszt Ferenc Pedagógus Kórus szervezte a megyei találkozókat a felnőtt énekkarok számára – mondta el beszédében Berlinger Attila. A 90-es években az ének-zene tagozatos általános iskola megszűnt, így a program is, azonban 2016-tól a Garay János Gimnázium és Naszladi Judit tanárnő fáradhatatlan szervező munkájának köszönhetően újra folytatódhatott a sorozat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában