Tv ajánló

2024.04.09. 18:00

Neo-noir krimikedvelőknek ajánlunk estére filmet

A börtönből frissen szabadult bűnözők, Dick és Perry betörnek a köztiszteletben álló, és virágzó gazdaságot vezető farmer otthonába, mert tuti tippjük van, hogy széfjében milliókat őrizget.

Gazsó Rita

Illusztráció: Shutterstock

Biztosra akarnak menni, ezért nem hagynak tanúkat. A film a lopás tervének megszületésétől a gyilkosságokon keresztül a törvény bosszújáig, lépésről lépésre végigköveti a két bűnöző útját, egyúttal megpróbál magyarázatot adni a két fiú érthetetlen tettére. 

A Hidegvérrel című film egy 1959 novemberében történt megdöbbentő gyilkosság teljes rekonstrukciója, amelynek során egy Kansas City melletti farmon, két fiatal fiú lemészárolt egy négytagú családot. A négyszeres Oscar-díj jelölt Richard Brooks film Truman Capote nagysikerű dokumentumregényéből készült 1967-ben, pár évvel a felkavaró eset után, az eredeti helyszíneken. A film pikantériáját az adja, hogy az egyik főszereplőt, Robert Blake-t a való életben is megvádolták a felesége meggyilkolásával, majd a polgári bíróságon felelősnek is találták a nő haláláért. 

Ahogy a regény, a belőle forgatott film is hatalmas élmény. Szikár, lényegre törő, feszes dramaturgiájú, életszerű párbeszédekkel teli, minden szempontból hibátlan alkotás. A fekete-fehérben forgatott film tökéletesen kifejez minden keménységet, a kilátástalanságot, a félrecsúszott életeket. A mozit 1996-ben újraforgatták, a Jonathan Kaplan rendezte film, amelynek főszerepében Eric Roberts-et és Sam Neilt láthattuk, azonban nem tudta felülmúlni elődje sikerét. A most vetített Richard Brooks-féle változatot azért sem érdemes kihagyni, mert sajnálatosan ritkán bukkan fel a tévécsatornák kínálatában.

Hidegvérrel – kedd, 23.50 Cinemax2

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában