fölszállott a páva

2018.11.15. 17:32

Milliók előtt énekel a kivételes tehetség a pénteki Pávában

Egy óvónő figyelt fel a kisgyermek tiszta és szép hangjára. Javasolta is a szülőknek, hogy érdemes lenne ezt az adottságot kibontakoztatni. Ma, a felnőtté vált gyermek, Zsikó Zsuzsanna a Fölszállott a páva népzenei tehetségkutató műsor egyetlen Tolna megyei népdalos versenyzője.

Szeri Árpád

Az alsónyéki Zsikó családban elsőként a fiú, Zoltán jegyezte el magát a népzenével és az énekléssel. Nyaranta Simontornyára járt a műfajban fogalomnak számító Budai Ilonához, rendszeresen megfordult a váraljai népzenei táborban is. Zsuzsanna nevű húga, ha csak tehette, ilyenkor árnyékként kísérte.

– Egymást erősítettük – jellemezte a helyzetet Zsuzsanna. – De ez a mai napig így van, és remélem, a jövőben is így lesz. Ugyanakkor egymás legnagyobb kritikusai is vagyunk. Ha kívülről netalán úgy is tűnik, hogy hibátlanul adunk elő valamit, mi azért tudjuk: mindig lehet jobban énekelni. Erre törekszünk, bátyám is és jómagam is.

A tehetség és a szorgalom meg is hozta a maga gyümölcsét. Ahogy nőtt, cseperedett az alsónyéki fiatal, úgy bővültek a fellépési lehetőségek. Ezzel együtt egyre nagyobb lett a felelősség is. Ezt most is érzi, sőt, most érzi igazán, amikor is a televízió adta nyilvánosságnak köszönhetően milliók előtt énekel.

– Szerencsére már jó pár éve olyan feladatokat kapok, melyeknek nem száz, hanem százötven százalékon kell megfelelni – érzékeltette a rá nehezedő teher nagyságát Zsuzsanna. – De nincs okom panaszra, már csak azért sem, mert az élet minden terén maximalista vagyok. Ez a teher éppenséggel fejlődésemhez járult hozzá. Ahhoz, hogy az évek előrehaladtával minél szélesebb közönség kapjon élményt, ha énekemet hallgatja. A testvérem alapította Zsikó zenekarral együtt tartjuk Bátaszéken a már hagyományosnak nevezhető újévköszöntő koncertet. Idén több mint ezren jöttek el a sportcsarnokba, de nemcsak helyből, hanem Budapestről, Debrecenből, Pécsről és Salgótarjánból is. Örülök ennek az érdeklődésnek és szeretetnek, ami erősítője életem és a népdaléneklés összefonódásának.

Így lehet szavazni Zsuzsannára

Zsikó Zsuzsanna a Fölszállott a páva pénteki, tehát a Duna televízió november 16-án, 19.30-tól kezdődő műsorában bizonyítja tehetségét. Miként társai, jómaga is élő, egyenes adásban énekel a Döntők Döntőjében. Buzai halottkísérőt ad elő, Kallós Zoltán gyűjtéséből és az ő emlékére. Zsuzsanna, akárcsak Zoltán, személyesen ismerte az idén februárban elhunyt, Kossuth-nagydíjas erdélyi magyar néprajzkutatót, népzenegyűjtőt, a nemzet művészét. Mint mondta, sokszor találkozott vele és rengeteget tanult tőle.

Idén a korábbi helyzethez képest jelentős változás, hogy az elődöntőktől kezdve a nézői szavazatok által lehet továbbjutni. A versenyzők sorsa a nézők kezében van. Zsikó Zsuzsannát a +36-20/30/70-4422-999 számra küldött SMS-sel, valamint a MédiaKlikk Plusz applikáción leadott szavazatokkal lehet támogatni.

Zsuzsanna kódja, amit SMS-ben kell küldeni: 48.

Egy számról 20 alapdíjas üzenet küldhető. Fontos tudnivaló, hogy szavazni csak az élő műsor ideje alatt lehet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában