Tábor

2017.07.20. 18:01

Őrzik kulturális örökségünket

Huszonhat fiatal kutatja, gyűjti ősei tárgyi és szellemi örökségét a nagymányoki Székely Néprajzi Táborban.

Balázs László

Illés Tibor a bocskorkészítés fortélyait mutatta be a táborozóknak

Fotó: Makovics Kornél

A hétfőn kezdődött és szombatig tartó Bukovinai Székely Néprajzi Táborban huszonhat fiatal vesz részt, ketten Spanyolországból, egy fiatal pedig Svédországból utazott a völgységi városba.

A Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége (BSZOSZ) 1992 óta minden évben megteremti a lehetőségét annak, hogy a táborban minél több fiatal tudja kutatni ősei tárgyi és szellemi örökségét. A tábor minden évben más-más, bukovinai székelyek lakta településre látogat el, és gyűjti, katalogizálja – technikai eszközök segítségével – a még fellelhető tárgyi anyagot. Az idei hétfőn kezdődött Nagymányokon, helyszíne a székely ház. A vendéglátó helyi székely kör egyesület, Illés Tibor vezetésével – ő a BSZOSZ elnöke is egyben –, Lőrincz Etel iparművész és Tóth Zsófia vállalta magára, hogy a 26 táborozó számára biztosítja a feltételeket. – A táborlakók célja a Bukovinából származó még meglévő iratok, fényképek digitalizálása, a tárgyi emlékek fotózása – mondta Lőrincz Etel táborvezető. Gyűjtőkörútjukon házról házra járva keresik a megőrzött értékeket, feljegyzik lelőhelyüket, jellemzőiket. Ugyanakkor a néptánc, a népzene, a hagyományos székely ételek készítése is a tábori élet részét képezi.

A terepmunka mellett elméleti felkészítés is zajlik a hat napban: hétfőn Szabadi Mihály és felesége a székely néptánckultúráról beszélt a fiataloknak. Lőrincz Etel a népviseletről tartott projektoros ismertetőt. Kedden szövés szerepelt a programban, illetve Illés Tibor a bocskorkészítés mesterfogásaival ismertette meg a gyerekeket. Délután Salamon Gáspár a székely nyelvhasználatról közölt ismertetőt.

Ma a kismányoki templomhoz tesznek gyalogtúrát a táborlakók, majd gyűjtőkörútjukon a faluban házról házra járva keresik a megőrzött értékeket, feljegyzik lelőhelyüket, jellemzőiket. Andrásik Józsefné és Papp Gézáné visszaemlékezéseit is meghallgatják a résztvevők.

Csütörtökön helyben lesz gyűjtőút, Virányi Ferenc és felesége kalauzolja a fiatalokat. Pénteken a régi értékek feldolgozásán lesz a hangsúly; Lőrincz Gergely a bukovinai gyerekjátékok készítésébe nyújt betekintést; Fábián Éva és Nyitrai Mariann énekeket tanít. A szombati zárónapon rokonkeresés is zajlik Fábián Tamás segítségével, majd a vezetők összegzik a tábor történéseit, az elkészített dolgokból pedig egy rögtönzött kiállítás nyílik a székely házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában