Színház

2017.11.23. 20:00

Pont a csődbe ment élet végére

Élet vagy halál? Avagy milyen élet és milyen halál egy atomizálódó gyermek–szülő viszonyban, mert az sem mindegy. Erről szól a Deutsche Bühne Ungarn tegnap este bemutatott darabja, a Nacht, Mutter, azaz: Jó éjt, anya. Az előadás, mely több szempontból is különleges, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre.

Szeri Árpád, fotó: DBU

Ma van az az este, amikor Jessie öngyilkos lesz. Megtalálta apja pisztolyát, és a legkisebb részletig mindent eltervezett. Édesanyja, Thelma csak rossz viccnek tartja ezt az egészet. De Jessie gondosan végigmegy vele a háztartásbeli teendőkön, megmutatja neki, mit hol talál, elmagyarázza, mikor jön a tejesember, és még egyébként mi mindenre kell tekintettel lennie. Mindig is Jessie volt az, aki elvégezte ezeket a teendőket. De most már nem akarja folytatni. Thelma mérges, kétségbeesett, gunyoros; kér, fenyeget és könyörög. Most először és egyben utoljára kezdenek beszélni a múltról. A beszélgetés végén Jessie végleges következtetést von le annak minden következményével együtt.

Ez a cselekménye a Nacht, Mutter – magyarul: Jó éjt, anya – című darabnak, melyet tegnap mutatott be a Szekszárdi Deutsche Bühne Ungarn. Marsha Norman amerikai szerző minden szépítés és könnyfakasztás nélkül kezeli az anya-lánya viszonyt, amelyben gyűlöletet és szeretetet állít mérlegre a halál témájával. A Nacht, Mutter – eredeti címmel: 'night, Mother – 1983-ban megkapta a színházak Pulitzer-díját, és más elismeréseket is besöpört. Több mint húsz nyelvre fordították le, 1986-ban megfilmesítve aratott világsikert. 

– Annak idején még angol szakos egyetemistaként olvastam ezt a darabot, és már akkor nagyon megtetszett – mondta el lapunknak Frank Ildikó, a DBU igazgatója, egyúttal a színpadra állított mű egyik főszereplője. – Ahogy teltek az évek, számomra új és új árnyalatokkal gazdagodott az amúgy is különleges szöveg. A közönség mélylélektani drámát láthat, hatvanas anya és negyvenes lánya kapcsolatának működését, pontosabban működésképtelenségét. A darab arra késztet bennünket, hogy elgondolkodjunk azon: miért, milyen okok miatt vált ez a viszony ennyire tartalmatlanná, sőt, szomorúvá és tragikussá. Bizonyára a nézők közül is nagyon sokan találkoztak olyan kapcsolattal, mely hasonló állapotokat mutat... Már az elején eldöntöttem, hogy Holler Mártát kérem fel az anya szerepére, egyébként ő is csak velem tudta elképzelni a színpadi változatot. Funk Ivánt pedig azért hívtam meg Szekszárdra, mert Pécsett a Boldogtalanok című darab rendezésével is bizonyította számomra, hogy avatott ismerője és képviselője a lélektani realizmusnak.

Az igazgató végezetül azt is közölte: amikor felmerült a Jó éjt, anya színpadra állítása, még nem tudhatta, hogy ez lesz a megyeszékhelyen az utolsó bemutatója. Frank Ildikó ugyanis december elsejétől, tizenhét év után búcsút vesz a Magyarországi Német Színháztól. Ez a tény egyébként újabb, személyes vonatkozással teszi még különlegesebbé a darabot, mely a premierrel együtt, november 29-ig öt alkalommal tekinthető meg a DBU-ban.

Filmvásznon is látható

Marsha Norman 1947. szeptember 21-én született az Egyesült Államok Kentucky államának Louisville nevű városában. A helyi egyetem elvégzése után újságíróként dolgozott, illetve kisgyermekeket és kamaszokat tanított mentális intézményekben, kórházakban. Az itt szerzett élmények később komoly befolyást gyakoroltak szépirodalmi munkáira. 1977-ben a Kiugrás című művével kelt figyelmet. Hamarosan New York Citybe költözik. 1983-ban írja meg a 'night, Mother – Jó éjt, anya – című darabot, amivel egycsapásra országos hírnévre tesz szert, és meghozza számára a Pulitzer-díjat. Művét 1986-ban megfilmesítik, a két főszereplő Sissy Spacek és Anne Bancroft. Másik ismert műve a The Secret Garden, azaz a Titkos kert című musical, melynek szövegírója.

Az immár hetven éves Marsha Norman napjainkban a művészeti profilú Juilliard School fakultásán tanít, emellett alelnöke az Amerikai Dramaturgok Céhének. Kiemelkedő munkásságát a szakma több kitüntetéssel honorálta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában