Kosárlabda

2018.04.11. 11:00

Schmidt Béla ma este tér vissza az Atom kispadjára

Sajnálja, hogy elküldték Teo Cizmicet, akit remek edzőnek tart, s akivel jó volt együtt dolgozni. Amikor felkérték, hogy sokadszorra ugorjon be vezetőedzőnek, nem gondolkodott, mert él-hal az Atomerőmű SE-ért. Schmidt Béla ma este a Kaposvár otthonában dirigálja hosszú idő után újfent a paksiakat.

Rónai Gábor, fotó: Molnár Gyula

– Férfiasan bevallom önnek, engem meglepett a klub elnökségének döntése!

– Elhiheti, hogy bennünket is – felelte Schmidt Béla, aki másodedzőből lett az Atomerőmű SE középszakaszra készülő NB I-es férficsapatának vezetőedzője. – Pénteken épphogy befejeztük az edzést, amikor Jan Pavlik lejött a pályára és közölte Teo Cizmiccsel, hogy az elnökség összeült, értékelte a szezon eddigi történéseit és úgy döntött, hogy a továbbiakban nem tartanak igényt a munkájára. Sokkolt bennünket a bejelentés, és láthatóan a játékosokat is mélyütésként érte.

– Azt azért nem vitatja ugye, hogy voltak előjelek. Kikaptak két alsóházi csapattól, a MAFC-tól és a Jászberénytől is. Utóbbitól ráadásul itthon!

– Tény, hogy voltak olyan meccseink, amelyek nem sikerültek, amelyeknek nem ilyen végeredménnyel kellett volna zárulniuk. Ebben teljesen igaza van: a MAFC-tól és a Jászberénytől elszenvedett vereségre nincs mentség, ezeket nem lehet kimagyarázni. Ami kissé fura volt számomra, az a döntés időzítése. Éppen véget ért az alapszakasz, kezdődött volna a rájátszás, készültünk a középszakaszra.

– A drukkereknél betelt a pohár, úgy hallottam, hogy a berényiek elleni vereség után finoman fogalmazva sem dicsérték meg a csapatot!

– Megértem a szurkolókat, hiszen ők eredményt akarnak, jól játszó csapatot szeretnének. Joguk van elmondani a véleményüket és valóban a jászberényiek elleni vereséget követően el is mondták.

– Teo Cizmicet menesztették, ön pedig megint kéznél volt, mint a múltban oly sokszor.

– Felkértek, én pedig örömmel mondtam ismét igent. Nincs ebben semmi különös, szerintem más is így tett volna az én helyemben. Az Atomerőmű SE-ért dolgozom már sok-sok éve, a paksi kosárlabdáért dobog a szívem, természetes, hogy vállaltam a feladatot.

– Az elnökség indoklása szerint azért köszönték meg Teo Cizmic munkáját, mert a csapat nem jutott be az első öt közé, így a felsőház helyett csak a középházban folytathatja. Ott lett volna a helye?

– Azt gondolom, hogy ez a játékoskeret alkalmas volt arra, hogy az első öt között zárja az alapszakaszt. A csapat teljesítménye viszont nagyon hullámzó, s olykor számunkra is érthetetlen volt. Vegyük példának: legyőztük itthon az alapszakasz-elsőségért hajtó Körmendet, aztán elutaztunk a MAFC-hoz és megmagyarázhatatlan vereséget szenvedünk tőlük. Igaz, hogy elsősorban azért mert egy negyedet nagyon elszúrtunk, de ez utólag nem érdekel senkit.

– Mi volt az oka ennek a kettősségnek?

– Ha tudtuk volna... Teóval mindent megpróbáltuk, kerestük az okokat, de nem találtuk. Higgye el, ő egy olyan edző, aki napokat agyal, s itt is napokat agyalt, gondolkodott a megoldáson. Ezért volt nagy csalódás, amikor egy-egy nagy siker után jött a mélyrepülés. Valamiért a játékosokból nem minden esetben jött ki, ami bennük volt, pedig mindegyik ellenfélből tisztességesen felkészültünk, felkészítettük őket.

– Milyen edző Teo Cizmic? Milyen volt vele dolgozni?

– A legjobbak közül való és ezt nem csak az udvariasság mondatja velem. Mindent tud a kosárlabdáról, és tökéletes volt a munkakapcsolatunk. Nagyon jó volt vele dolgozni, ezért is sokkolt, amikor Jan Pavlik péntek este bejelentette az elnökség döntését.

– Az internetes hozzászólásokból az jött le, hogy néhány játékossal nem igazán találta meg a közös hangot, hogy voltak összezördülések. Ez igaz?

– Ezekkel a pletykákkal nem szeretnék foglalkozni, én ilyesmivel nem találkoztam. Az biztos hogy Teónak megvolt a konkrét elképzelése a kosárlabdáról és kőkemény elvárásai voltak a játékosokkal szemben.

– Sok ideje nem volt péntek óta, hiszen ma kedd van, szerdán este pedig jön a Kaposvári KK elleni idegenbeli bajnoki, a középszakasz első összecsapása önök számára. Mit tud változtatni?

– Sok mindent nem tudok, de vannak olyan dolgok, amiket meglépek. Vannak elképzeléseim, például másképpen melegítünk be, mint eddig, finomítások lesznek a védekezésünkben és a támadójátékunkban, de ne várja el tőlem, hogy drasztikus változtatásokat eszközöljek. Inkább a mentális felkészítésre fektettem a hangsúlyt. Felkészülünk a kaposváriak játékából, akikkel kapcsolatban frissek az élményeink, hiszen pár napja meccseltünk velük és egy utolsó másodperces kosárral maradtunk alul (74–72-re nyertek a somogyiak – A szerk.). Azon a meccsen nem játszottunk jól, de volt tartásunk. Úgy látom, hogy a játékosok túl vannak a történteken, szeretnénk visszavágni, mert ha győzelemmel tudnánk indítani a középszakaszt, az nagy lökést adna a folytatáshoz.

– Bejut a playoffba, azaz az első nyolc csapat közé az Atomerőmű SE?

– Szomorú lennék, ha nem jutna be. Az alapcélunk ez, aztán meglátjuk, hogy ott melyik csapat lesz az ellenfelünk és hogyan alakulnak a dolgaink. A Magyar Kupában néhány hete megszerzett bronzéremmel bizonyítottuk, hogy többre vagyunk hivatottak, mint amit eddig mutattunk, nagyon remélem, hogy a bajnokságban is sikerül emlékezeteset alkotnunk.

A program

1. forduló (április 7., szombat): az Atomerőmű SE szabadnapos.

2. forduló (április 11., szerda): Kaposvári KK–Atomerőmű SE 18 óra.

3. forduló (április 14., szombat): Atomerőmű SE–Naturtex-SZTE-Szedeák 19 óra.

4. forduló (április 18., szerda): Atomerőmű SE–Pécsi VSK-VEOLIA 18 óra.

5. forduló (április 25., szerda): Zalakerámia ZTE KK–Atomerőmű SE 19 óra.

6. forduló (április 28., szombat): az Atomerőmű SE szabadnapos.

7. forduló (május 2., szerda): Atomerőmű SE–Kaposvári KK 18 óra.

8. forduló (május 5., szombat): Naturtex-SZTE-Szedeák–Atomerőmű SE 18 óra.

9. forduló (május 9., szerda): Pécsi VSK-VEOLIA–Atomerőmű SE 18 óra.

10. forduló (május 12., szombat): Atomerőmű SE–Zalakerámia ZTE KK 18 óra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!