asztalitenisz

2018.05.30. 19:42

Extra Liga-aranyéremmel búcsúztatnák Mihajlovát

A női és férfi Extra Ligában is Szekszárdon avatnak bajnokot a hétvégén. A nőknél a Szekszárd AC az elsőszámú favorit, a férfiaknál már nem ennyire egyértelmű a helyzet. Türei Ferenc szerint kell az arany a sikeres idényzáráshoz.

Rónai Gábor, fotó: Mártonfai Dénes

– Meglesz sorozatban a harmadik aranyérem?

– A szekszárdi közönség előtt nem lehet más a célunk, mint a bajnoki cím megszerzése – mondta Türei Ferenc, az Extra Liga hétvégi Final Four-ját rendező SZAC klubmenedzsere. – Egy meccsen ugyan bármi megtörténhet, de az előző évek eredményei és a százszázalékos teljesítménnyel kivívott alapszakasz-elsőség után azt gondolom, nem nagyképűség, ha azt mondom, hogy mi vagyunk a négyes döntő favoritjai.

– A Budaörssel vagy az Erdérttel játszana szívesebben?

– Nagyobb az esélye, hogy a Budaörs jut be a vasárnapi döntőbe. Az alapszakaszban mindkétszer legyőztük őket, ráadásul első kiemeltként, kedvezményezettként nekünk már az is elég, ha elérjük az öt győzelmet.

Így alakul a program

Nők

Szombat

Az elődöntőben: Szekszárd AC I.–PET-BAU ASE Orosháza 11 óra.

Budaörs 2i SC–Budapesti Erdért SE 15 óra.

Vasárnap

a 3. helyért: a párharcok vesztesei, 10 óra.

Döntő, a párharcok győztesei, 15 óra.

Férfiak

Szombat

Az elődöntőben. PTE-PEAC-Kalo Méh–Floratom Szeged AC Probart I. 11 óra.

BVSC-Zugló I.–Celldömölki VSE-Swietelsky I. 15 óra.

Vasárnap

a 3. helyért, a párharcok vesztesei, 10 óra.

Döntő, a párharcok győztesei, 15 óra.

Szekszárd, városi sportcsarnok: június 2–3.

– Megtudhatjuk, hogy milyen csapattal állnak fel?

– A lehető legerősebbel. Az orosz Polina Mihajlova, a litván Ruta Paskauskiene, valamint Madarász Dóra, Imre Leila és Bálint Bernadett is bevetésre kész. A napi forma dönti el, hogy közülük ki áll majd asztalhoz.

– A férfi mezőny esélyeit hogy látja? Megvédi címét a Pécs?

– Három csapat, a PEAC, a BVSC és a Celldömölk közel azonos játékerőt képvisel. A pécsiek a Szegeddel szemben be fognak jutni a döntőbe, a másik ágon nagy csata várható a fináléért. Aki szereti a jó pingpongot, annak ott a helye a városi sportcsarnokban, különösen az utóbbi meccs igazi csemegét ígér. A végső sikerre egy hajszállal talán a címvédő pécsiek a legesélyesebbek és azt gondolom, hogy meg is fogják szerezni az aranyérmet.

– Kell ez a bajnoki cím ahhoz, hogy azt mondhassa, sikeres volt a szezonjuk?

– Nemcsak ezért kell, hanem azért is, mert sorozatban harmadszor lehetünk bajnokok, ami nagy dolog egy ilyen kisváros klubjának életében. De ahogy mondja, a Klubcsapatok Szuperligájában megszerzett bronzérem mellé kell egy arany, mert idén a Bajnokok Ligájában nem úgy alakultak a dolgaink, ahogy szerettük volna.

– Ezek szerint még nem tette túl magát azon, hogy nem jutottak a négy közé...

– Persze, hogy nem. Azért vagyok csalódott, mert a címvédő berliniek elleni negyeddöntős párharcban benne volt az is, hogy mi lépünk tovább. A hazai találkozót simán elveszítettük, de a németországi visszavágó megnyerésével bizonyítottuk, hogy hozzájuk hasonlóan mi is megérdemeltük volna azt, hogy az elődöntőben játszhassunk.

– Majd a következő idényben!

– Abban biztosan nem, mert a klubvezetés úgy döntött, hogy egy évet most kihagyunk. Annyira erős a BL mezőnye, annyira nehéz érmes helyre odaférni, hogy ahhoz egy bombaerős csapat kell! Minden riválisunk tele van ázsiaiakkal, honosított kínaiakkal, ez óriási előny. Mi nem terveztünk ázsiai légióssal, ráadásul egy kicsit átalakul a csapatunk, hiszen a korábban távozott Cseng I-Csing mellett Polina Mihajlova is elhagyja a klubot a szezon végén.

– Nocsak, mi történt?

– Semmi különös. Kapott egy jó ajánlatot, ennyi. Vágyott a levegőváltozásra és az új kihívásra. Ő mindenképpen a Bajnokok Ligájában akar játszani, s miután ezt Szekszárdon a következő szezonban nem teheti meg, így eligazol (úgy tudjuk, hogy Monteiro-Dodean helyére megy a francia TT Saint Quentin csapatához – A szerk.). Miatta is meg akarjuk szerezni a harmadik Extra Liga-aranyunkat, mert szépen akarjuk búcsúztatni, hiszen sokat tett azért, hogy ilyen sikereket érjünk el az elmúlt években. De azt is elárulom, hogy már sikerült is pótolnunk: az ukrán Tetyana Bilenko a spanyol Cartagena csapatától érkezik.

– Mennek az ETTU-kupáva, vagy az Extra Liga mellett marad a KSZL-szereplés?

– Igen, ebben a két sorozatban indulunk, utóbbira így több figyelmet fordíthatunk majd. A hazai porondon mindig a végső győzelem a célunk, s az új idényben is olyan csapatunk lesz, amelyik esélyes lesz az aranyra. A KSZL-ben pedig jó lenne ismét eljutni a döntőbe, ahogy eljutottunk 2016-ban és 2017-ben.

– Tudja, hogy ez az egyik vesszőparipám: mikor láthatunk szekszárdi lányt játszani a felnőtt csapatban?

– Amikor a Varga Jankával, Kozári Tamarával fémjelzett korosztály kifutott, elkezdtünk nagyon fiatal kislányokkal dolgozni. Vannak köztük tehetségek, s abban is biztos vagyok, hogy lesz olyan, aki még hallatni fog magáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!