MULTISPORT

2019.06.22. 07:10

Öt Tolna megyei sportoló a II. Európa Játékokon

Péntek este ünnepélyes megnyitóval megkezdődött a II. Európa Játékok Minszkben, ahol ötven ország 3667 sportolója, köztük 120 magyar vesz részt.

Berg Sándor

Forrás: MW

A kontinens legnagyobb multisport eseményét rendezik péntektől június 30-ig a fehérorosz fővárosban. A viadalon tizenöt sportág 23 szakágának versenyszámaiban hirdetnek győztest. Magyarországot tizennégy sportágban 120 sportoló képviseli, egyedül strandlabdarúgásban nem vagyunk érdekeltek. A 2015-ös, bakui Európa Játékokon 196-an képviselték a magyar színeket, a különbség elsősorban a vízilabda- és a strandlabdarúgó-csapat korábbi részvételéből ered. Akkor 20 éremmel a nemzetek éremtáblázatán a 11. helyen (8-8 arany és bronz, 4 ezüst) zártunk. Kajak-kenuban Magyarország végzett a tabella első helyén.

Cirjenics Miklós bemutatkozására hétfőig várni kell Fotó: MW

Tolna megye három sportág öt versenyzője lesz érdekelt Minszkben: cselgáncsban Pupp Réka (borítóképünkön fehér ruhában) és Cirjenics Miklós (mindketten Atomerőmű SE), asztaliteniszben Madarász Dóra (Szekszárd AC), atlétikában pedig két szekszárdi nevelés, Bognár Annabella (Békéscsaba AC) és Máté Fanni (VEDAC).

Madarász Dóra (Szekszárd AC) az asztalitenisz csapatversenyében lesz érdekelt Minszkben Fotó: MW

A dzsúdósoknak triplán fontos ez a torna, mert ez egyben az idei Európa-bajnokság is számukra, ráadásul a 2020-as tokiói olimpiai szempontjából igen fontos pontokhoz lehet jutni. Az ASE mindkét versenyzőjétől jó szereplést várhatunk, a főpróbának számító European Openen egyaránt ezüstérmet szerzett. Pupp Réka (52 kg) már ma délelőtt elkezdi a remélhetőleg hosszúra nyúló versenyét a Chizhovka Arénában, Cirjenics Miklósnak (100 kg) viszont hétfőig várni kell a bemutatkozásra. Mindkét paksi érdekelt a csapatversenyben is, amelyre kedden kerül sor.

A Szekszárd AC-t négy év után az idén elhagyó Madarász Dóra ezúttal csak csapatversenyben állhat asztalhoz, az ő fellépésére csütörtökig várni kell. A tét az asztaliteniszezőknél sem kicsi: az aranyérmesek (egyéni, páros, vegyespáros) megváltják jegyüket a jövő évi tokiói olimpiára.

A szekszárdi Bogdán Annabella (Békéscsaba AC) gerelyhajítóként képviseli az országot Fotó: MW

Atlétikában most debütál az Európai Atlétikai Szövetség (EA) új versenye, a Dynamic New Athletics (DNA) névre keresztelt viadal, ami leegyszerűsítve „a győztes mindent visz” alapon működik. A magyar válogatott Németország, Görögország, Svájc, Szlovákia és Ciprus mellett kapott besorolást az A-csoportba, ahonnan az első helyezett automatikusan bejut az elődöntőbe (csakúgy, mint a másik három csoportgyőztes), rajtuk kívül kvalifikál még az őket követő legjobb két csapat. A többi 18 ország a vigaszágon folytathatja, onnan a csoportok első két helyezettjei kerülhetnek be az elődöntőbe. A DNA küzdelmei vasárnaptól jövő péntekig tartanak.

Habár csapatversenyről szól a DNA, az egyéni eredmények is sokat jelentenek, ugyanis atlétikai versenyek részei a jövő évi, ötkarikás játékok kvalifikációs sorozatának.

A szintén szekszárdi nevelésű Máté Fanni (VEDAC, gerely) tartalék lesz Fehéroroszországban Fotó: MW

A magyar keret két Szekszárdról származó gerelyhajítóval, a 27 éves Bogdán Annabellával és a 20 esztendős Máté Fannival lett teljes – az egyaránt Scherer Tamásnál nevelkedett atléták közül utóbbi a tartalékcsapat tagja. Lapunknak mindketten elmondták, hasonló jellegű versenyen még nem szerepeltek, ezért egyéni csúcsot dobva már elégedettek lennének magukkal.

A II. Európa Játékok küzdelmeit az M4 Sport-on lehet nyomon követni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!