Cselgáncs GS

2020.10.25. 16:31

Cirjenics hetedik, két bronzzal zártak a magyarok

A 100 kilogrammos Cirjenics Miklós hetedikként zárt a budapesti cselgáncs Grand Slam-viadal vasárnapi zárónapján – adta hírül az MTI.

MTI

Budapest, 2020. október 25. Cirjenics Miklós (kék) az azeri Zelym Kotsoiev ellen küzd a budapesti cselgáncs Grand Slam-verseny -100 kilogrammos súlycsoportjának selejtezõjében a Papp László Budapest Sportarénában 2020. október 25-én. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Az Atomerőmű SE 30 éves dzsúdósa erőnyerőként kezdett, majd előbb egy ukrán, később egy azeri ellenfelet búcsúztatott ippongyőzelemmel a Papp László Sportarénában. A negyeddöntőben a portugál Jorge Fonsecával találkozott, akivel 4/4-re állt a mérlege. A 27 éves ellenfél hátán piros névfelirat hirdette, hogy világbajnoki címvédőként érkezett Magyarországra.

Az egy fejjel alacsonyabb Fonseca 40 másodperc elteltével válldobást mutatott be a paksi versenyzőn, mire a bíró ippongyőzelmet jelzett, majd vazaarira csökkentette az ítéletet. Egy perccel később egy hátsó gáncsra újabb vazaari következett, ami már a portugál diadalát jelentette.

Így, mint az utolsóként állva maradt magyar, Cirjenics a vigaszágon a kanadai Shady El Nahasszal csapott össze, pályafutása során először. Az egyiptomi származású ellenfél 22 éves létére már Pánamerikai Bajnoknak mondhatta magát, és öt érmet szerzett a kiemelt viadalokon, míg a paksi versenyző tizenegynél tartott a Grand Slameken és Grand Prix-kon.

Cirjenics remekül kezdett, kétszer is ígéretesen vitte földre riválisát, aki épphogy ki tudott fordulni az eséseknél. A második perc végén aztán El Nahas a magyar dzsúdós mögé lépett, egy hátsó gánccsal feldöntötte őt, és ippongyőzelmet aratott.

Értékes lehet olimpiai szempontból ez a hetedik hely, hiszen az érte járó kvalifikációs pontokkal Cirjenics Miklós megerősítette pozícióját a kijutók között.

Sajnálom, hogy veszítettem a kanadaival szemben, mert úgy érzem, meg lehetett volna a győzelem. Túl nagyot akartam rajta dobni, és onnan nem tudtam kijönni. Ugyanakkor pozitív érzéseim is vannak a mai nappal kapcsolatban, mert az ukrán versenyzőt még sosem tudtam legyőzni, most sikerült, ennek nagyon örülök. A Grand Slam előtt azt sem gondoltam volna, hogy a legjobb nyolc közé jutok, mert egy hónapja átestem a koronavírus fertőzésen, a versenyengedélyemet pedig csak néhány napja kaptam vissza, ez is nagyban megnehezítette a felkészülésemet. A két megnyert meccs után egyre sikeréhesebb lettem, de aztán a vigaszági továbbjutás sajnos nem jött össze. Holnaptól edzek tovább, és gyűjtögetni szeretném a pontokat az olimpiára” – nyilatkozta Cirjenics Miklós a Magyar Judo Szövetségnek.

A szintén paksi Pupp Réka (52 kg) az első körben a moldáv Cristina Blanarút vazaarival búcsúztatta, a következő fordulóban viszont a francia Astride Gneto már megállította. A harminchárom fős magyar válogatott Karakas Hedvig (57 kg) és Özbas Szofi (63) révén két bronzéremmel zárta az első magyarországi GS-tornát.

Borítókép: Cirjenics Miklós (kékben) az azeri Zelym Kotsoiev ellen küzd a budapesti cselgáncs Grand Slam-verseny selejtezőjében október 25-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!