Cselgáncs világbajnokság

2021.06.07. 14:21

A világelső japán állította meg Pupp Rékát

A nyolcaddöntőben a világelső Sisime Aj állította meg Pupp Rékát a világbajnokságon, így az Atomerőmű SE cselgáncsozója idén először zárt helyezetlenül egy tornát. A paksi judós azonban már készülhet Tokióra, hiszen két győzelmével biztossá tette olimpiai részvételét.

Berg Sándor

Budapest, 2021. június 7. Pupp Réka (kékben) és a japán Sisime Ai küzdelme a nõk 52 kg-os súlycsoportjában az olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában 2021. június 7-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI-archív

Fotó: Szigetváry Zsolt

Nem került könnyű ágra a budapesti olimpiai kvalifikációs világbajnokságon Pupp Réka, az Atomerőmű SE 52 kilogrammos súlycsoportban versenyző dzsúdósa, akire az első fordulóban a lengyel Agata Perenc várt. A világranglistán 18. helyen álló paksi alaposan megküzdött riválisával, aki passzívabb volt nála, de stabilan állt a lábán.

Az eredménytelen négy perc után jöhetett az első értékelt akcióig (aranypontig) tartó hosszabbítás, ebben Perenc földre vitte a 24 éves magyart, de videózás után sem ítélt vazaarit a bíró. Hét perc küzdelem után Pupp belső combdobást indított, majd a fenékre eső ellenfelet a hátára fordította, a mérkőzésvezető pedig vazaarit jelzett.

A világ- és Európa-bajnok Braun Ákos tanítványára a második körben az orosz Aleszja Kuznyecova várt. A csata két percig meddő küzdelmet hozott, majd a paksiak kiválósága kőkemény fojtásban vitte földre ellenfelét, aki hamarosan lekopogta az akciót, azaz feladta a meccset.

A nyolcaddöntőben a 2017-ben éppen Budapesten világbajnoki címet ünneplő, a világranglistán harmadik Sisime Ajjal találta szembe magát Pupp, aki másfél perc után egy belső combdobás után földre vitte magyar ellenfelét. A folytatásban mindkét fél kapott egy-egy intést, az azonban az eredményen nem változtatott, így az Atomerőmű SE cselgáncsozója a dohai ötödik helyezése, a tel-avivi és a tbiliszi Grand Slam-bronzérem, valamint a lisszaboni Európa-bajnoki harmadik helyezése után ezúttal helyezetlenül zárt.

Pupp Réka súlycsoportjában ugyancsak lezárult ezen a napon az olimpiai kvalifikációs sorozat. Bár a hivatalos rangsort a nemzetközi szövetség csak a világbajnokság után hozza nyilvánosságra, kijelenthetjük: Csernoviczki Éva után Pupp Réka is megszerezte a tokiói indulás jogát – tájékoztatta portálunkat a Magyar Judo Szövetség.

A mai programban 73 kilogrammban a 40 éves Ungvári Miklós, valamit Szabó Frigyes, 57 kilogrammban pedig Karakas Hedvig és Kármán Andrea képviseli a hazai színeket a Papp László Sportarénában.

A válogatott másik Atomerőmű SE-indulója, Cirjenics Miklós pénteken lép tatamira a 100 kilogrammosak között. A 31 éves dzsúdós, aki jelenleg kontinentális kvótás helyen áll a ranglistán, még harcolt az ötkarikás játékokra direkt módon való kijutásért. A riói olimpikonra az első fordulóban a nemzetközi szövetség (IJF) menekült csapattagjaként induló Adnan Khankan vár.

Borítóképünkön: Pupp Réka nem bírt japán ellenfelével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!