Futás

2021.09.10. 08:00

Brutális pálya vár a mindenre elszánt futókra Pakson

Egy napig futófővárossá válik Paks, szombaton kilencedik alkalommal rendezik meg a városban az ATOMfutást és a brutálATOM-ot.

Rónai Gábor

Fotó: Molnár Gyula

Igazi kuriózumnak számít a hazai futóversenyek sorában az ATOMfutás, amely Paks nevezetességei mellett az atomerőművet is érinti. Idén az építkezés miatt nem futnak el az északi bejáróig, de Scheffer István szervező bízik benne, hogy jövőre visszaáll az eredeti program.

Az idei verseny – ahogy azt megszokhatták a sportágat kedvelők – 8.30 órakor a gyerekek 600 méteres futamával indul, a 2000 méteren nevezők 8.45 órakor, a 3000 méteres távot bevállalók pedig 9.10 órakor rajtolnak az ASE-sportcsarnok melletti füves rétről.

A nagyok futamai 10 órakor startolnak: sorrendben a 10 kilométer, a 3/4 marATOM egyéni és 2-3 fős váltói együtt, majd távonként öt-öt perc különbséggel az 1/2+ marATOM, az 1/3 marATOM, valamint az 5 kilométeres futam.

A brutálATOM versenyszámait 14.30 órakor a brutálKÖLYÖK nyitja (itt a 6 és a 11 év közöttiek indulhatnak), 15 órakor rajtol el a brutálATOM light (itt 12 évesnél idősebb gyerekek, valamint felnőttek nevezhetnek), 16 órakor pedig a brutálATOM classic (itt pedig 16 éves kortól lehet nevezni) veszi kezdetét.

A verseny hivatalos oldalán a szervezők kihangsúlyozzák, hogy a szöges cipőben való indulás tilos!

„Indokunk egyrészt a balesetveszély elkerülése, másrészt pedig az akadályként felhasznált eszközök megóvása. Ezért kérünk mindenkit, hogy a rajtvonal átlépése előtt cserélje normál futócipőre szöges cipőjét. Ennek elmulasztása a versenyből való kizárást eredményezi” – nyomatékosítja Scheffer István.

A főszervező a paksi televízióban elmondta, idén is kell majd dombot mászni, lesz vizesárok, szalmabála-akadály, ahogy azt megszokhatták a résztvevők. Kiemelte: próbáltak újítani, egy kicsit más lesz a pálya, mint az elmúlt években megszokott, de aki teljesíti, az megérdemli majd az érmet és a pólót.Az előnevezéseket illetően Scheffer István elmondta, kevesebben regisztráltak, de akik eljönnek, azok most sem fogják megbánni.

Dr. Kovács Antal, az Atomerőmű SE elnöke azt mondta, a nagy hazai rendezvényeknél felére, harmadára csökkent a nevezési kedv, az ATOMfutást pedig azért is akarták megtartani, hogy ezzel is új lendületet adjanak a hazai futóversenyek szervezőinek. „Aki kihagyja, bánni fogja” – húzta alá az elnök.

Szintén fontos tudnivaló, hogy a versenyeken csak védettségi igazolvány felmutatásával lehet részt venni, már a versenyközpontba is csak azok léphetnek be, akik rendelkeznek az oltást igazoló plasztikkártyával. A nézőkre ez nem vonatkozik – írják az oldalon.

Az előnevezés nyolcadikán járt le, de a helyszínen még lesz lehetőség a nevezésre.

Borítóképünkön: pillanatkép a 2019-es versenyről. Idén sem lesz könnyebb a pálya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!