Férfi kosárlabda NB I

2021.09.22. 08:00

Megfiatalított csapattal kezdi az új idényt az Atomerőmű SE

Az utóbbi évek legfiatalabb csapatával vág neki a bajnoki szezonnak a négyszeres aranyérmes Atomerőmű SE, amely számára azért is lesz különleges ez a fél év, mert megszokott otthona helyett a szekszárdi sportcsarnokban fogadja ellenfeleit.

Rónai Gábor

Fotó: Molnár Gyula

Öt idény ment le úgy, hogy nem szerzett érmet a kétezres évek egyik legeredményesebb magyar csapata, amely legutóbb a 2014/2015-ös szezonban állhatott fel a képzeletbeli dobogó harmadik fokára. Abban az évben ráadásul a magyar bajnoki bronz mellé a kupában is harmadikként zárt a piros-kék egylet.

Az azóta eltelt öt szezonra egy kupabronz jutott (2018), a bajnokságban nem volt esély arra, hogy a gárda beleszóljon a nagyok dolgába. Az előző idényben mind a bajnokságban, mind a kupában a negyeddöntő jelentette a végállomást, amivel aligha voltak elégedettek a paksi klubnál.

Nyáron jött is a bejelentés, miszerint új úton indul el a mostani szezontól az ASE, amely drasztikus fiatalításba kezdett. A keretben kilenc játékos is huszonhárom éven aluli, a legidősebb a maga 33 évével a klubot már nyolc éve szolgáló Kovács Ákos.

A légiósok között a harmincegyedik életévében járó amerikai irányító, Kendrick Shamar Brown a rangidős, honfitársa, Cleveland Melvin júniusban töltötte be a harmincat. A délszláv játékosok jóval fiatalabbak: a horvát Mislav Brzo­ja 27, a szerb Brano Djukanovics 26, a szintén Lovro Buljevic pedig 23 éves.

Az edző is a fiatalabb generációt képviseli, a szlovén Teo Hojc idén ünnepelte a 40. születésnapját. Szakmai múltja viszont már veretes: az előző idényben bajnok és kupagyőztes volt a szlovák Spiskka Nova Vesszel, ráadásul ő kapta a szezon legjobb edzőjének járó elismerést is.

„Szeretek fiatalokkal dolgozni, így kihívással vártam a munkát. Bár az ilyen feladat sosem egyszerű, mert nem elég a fiatalokkal foglalkozni, s nem elég jó játékost faragni belőlük, közben eredményt is el kellene érni, ami a legnehezebb. De ez a szép az egészben, nem vagyok megijedve. Nekivágunk, csináljuk a dolgunkat a legjobb tudásunk szerint, aztán meglátjuk, mi sül ki belőle.” A tréner így fogalmazott a lapunknak adott interjúban még augusztusban, amikor első edzését tartotta.

Azóta az ASE már túl van sok-sok edzőmeccsen és felkészülési tornán. Akadtak jó pillanataik és szép eredményeik, de az is látszott, hogy sokat kell még tenniük ahhoz, hogy versenyképes legyen a piros-kék alakulat – az idő ugyanakkor nekik dolgozik.

A klubvezetés konkrét célokat nem tűzött ki a szezonra – a szurkolóktól türelmet és támogatást kér, a többi az edzőn és játékosokon múlik.

Az ASE-sportcsarnok felújítása miatt az év végéig a szekszárdi sportcsarnokban játssza hazai meccseit a paksi együttes, amely ma este hattól az Alba Fehérvárral kezd. Aztán vasárnap – ugyancsak Szekszárdon – a Szolnoki Olajbányászt látja vendégül.

Az idei évben tizenöt bajnokit játszanak, ebből hétszer lesz pályaválasztó az Atomerőmű SE, az utolsó 2021-es bajnokiját december 30-án a Szolnok ellen vívja.

Férfi NB I., az 1. fordulóban. Atomerőmű SE–Alba Fehérvár. Szekszárd, városi sportcsarnok, szerda, 18 óra. Vezeti: Benczur T., Goda L., Farkas G. A belépéshez védettségi kártya és személyi igazolvány szükséges!

Az Atomerőmű SE mérkőzései az idei év végéig

A paksiak bajnoki menetrendje. I. forduló, szeptember 22.: ASE–Alba Fehérvár 18. II. forduló, szeptember 26.: ASE–Szolnoki Olajbányász 19.30. III. forduló, október 2.: Sopron KC–ASE 19. IV. forduló, október 6.: ASE–Egis Körmend 18. V. forduló, október 9.: Kaposvári KK–ASE 18. VI. forduló, október 16.: ASE–Zalakerámia ZTE KK 19.30. VII. forduló, október 22.: OSE Lions–ASE 18. VIII. forduló, október 30.: ASE–Naturtex-SZTE-Szedeák 18. IX. forduló, november 5.: Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét–ASE 18. X. forduló, november 12.: Falco KC Szombathely–ASE 18. XI. forduló, december 11.: ASE–DEAC-Tungsram 18. XII. forduló, december 18.: Hübner Nyíregyháza BS–ASE 18. XIII. forduló, december 23.: ASE–Pécsi VSK-VEOLIA 18. XIV. forduló, december 27.: Alba Fehérvár–ASE 18. XV. forduló, december 30.: Szolnoki Olajbányász–ASE 18.

Az Atomerőmű SE játékoskerete

Szám

Név

Szül. év

Poszt

1

Frank Áron

2000

irányító

2

Kendrick Shamar

Brown (amerikai)

1989

irányító

3

Gulyás Milán

1998

hátvéd-bedobó

4

Pajor Dávid

2000

bedobó-erőcsatár

6

Kovács Ákos

1988

irányító

7

Eilingsfeld János

1991

erőcsatár

11

Orgona Gergő

2000

hátvéd-bedobó

13

Csizmadia Attila

2002

bedobó-erőcsatár

15

Pupp Bence

2000

irányító

19

Lovro Buljevic (horvát)

1998

erőcsatár

20

Brano Djukanovics (szerb)

1995

hátvéd

23

Kis Attila Raúl

1996

hátvéd-bedobó

26

Karosi Gergely

1999

hátvéd-bedobó

44

Mislav Brzoja (horvát)

1994

hátvéd

47

Szalai Milán Zsolt

1999

hátvéd

53

Cleveland Melvin (amerikai)

1991

erőcsatár

Edző

Teo Hojc (szlovén)

1981

Borítóképünkön: Az Atomerőmű SE tizenhatos kerettel várja az idényt. A képről még hiányzik a pár napja igazolt szerb Brano Djukanovics

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!