Kosárlabda

2021.12.10. 12:35

Karácsonya sem lesz idén az ASE új vezetőedzőjének

Energikus edzőnek mondja magát Petar Mijovics, az Atomerőmű SE nemrég kinevezett vezetőedzője, aki szombaton a DEAC elleni szekszárdi bajnokin mutatkozik be a piros-kékek kispadján.

Rónai Gábor

Petar Mijovics (balról) Jan Pavlik másodedzővel beszélget Fotó: Molnár Gyula

Fotó: Molnár Gyula

Ismerkedik már Pakssal? 

– Sok időm eddig nem volt az ismerkedésre, hiszen az edzések töltik ki a mindennapjaimat – felelte Petar Mijovics, a négyszeres magyar bajnok, négyszeres kupagyőztes ASE új montenegrói vezetőedzője. – Amennyit láttam belőle, az tetszett, szimpatikus kisváros. Minden közel van egymáshoz, nem úgy, mint otthon Podgoricában, ez sok mindenben megkönnyíti a dolgomat, mert így sokkal több időm marad a kosárlabdára.

Egyedül érkezett, vagy a családja is önnel tartott? 

– Egyedül jöttem, a feleségem és a két gyermekem otthon maradt Montenegróban. Nem lett volna jó ötlet kiemelni őket a megszokott környezetükből. Egyelőre távkapcsolatban leszünk, sajnos karácsonykor sem lehetünk együtt, mert sűrű a menetrend, edzések, meccsek követik majd egymást. Talán februárban, amikor a válogatott selejtezők miatt szünet lesz a bajnokságban, akkor lesz időm hazautazni egy időre.

Hogy került képbe az ASE-nál? Volt egyáltalán valamiféle információja a klubról? 

– Jan Pavlikkal már volt kontaktom, s azt is tudtam, hogy egy nagy múltú egyesület a paksi. Bajnoki címekkel, kupagyőzelmekkel. Más kérdés, hogy a jelene nem éppen a legfényesebb.

Mégis igent mondott a megkeresésre. Mi győzte meg? 

– Nem mi, hanem ki! Gulyás Róberttel nagyon sokat beszélgettünk, s amiket elmondott, azokat szimpatikusnak találtam. Tudtam, hogy egy európai szinten elismert, kiváló kosárlabdázó volt, aki az Euroligában is megmutatta képességeit. Nincs jó pozícióban a csapat, hiszen csak utolsó a bajnoki tabellán, de éppen ez a szép ebben a kihívásban. A legjobbakat szeretném kihozni a keretből.

Ha jól veszem ki a szavaiból, nem gondolkodott túl sokat. 

– Profi edző vagyok, a mi szakmánkban nincs sok idő a gondolkodásra. Két nap után tudtam, hogy ez a feladat nekem való. Nem is csalódtam, Jan Pavlik, Gulyás Róbert és Mikolics Dániel (ő az ASE technikai vezetője – A szerk.) sokat segített abban, hogy gyorsan beilleszkedjek, és csak az edzésekre kelljen koncentrálnom. Motivált vagyok, de azt is tudom, hogy a változás nem jön majd egyik napról a másikra, idő kell ahhoz, hogy újjáépítsem a csapatot, és eredményesen szerepeljünk a bajnokságban. Nagy szükségünk lesz a szurkolók támogatására és bizalmára, remélem, hogy mellénk állnak, és a szekszárdi sportcsarnokban is igazi hazai hangulatot teremtenek majd nekünk.

Ahogy elnéztem az edzésen, elég jól pörgött. Mindig ilyen? 

– Energikus vagyok, szeretek együtt élni a játékkal. Az edzéseken és a mérkőzéseken egyaránt – ez a hitvallásom.

A belépője mindenesetre jól sikerült, hiszen edzőmeccsen legyőzték a Szegedet. Elégedett volt a látottakkal? 

– A sok hiányzónk ellenére voltak dolgok, amikkel elégedett voltam. Sok mindent viszontláttam az edzéseken gyakoroltakból, de még nagyon sokat kell dolgoznunk. Különösen a védekezést kell rendbe tennünk, mert az első tíz fordulóban ezzel voltak a legnagyobb problémák. Ha ez rendben van, arra rá lehet építeni egy eredményes támadójátékot.

Szombaton tétmeccsen is bemutatkozik az ASE kispadján, a tabellán ötödik helyezett DEAC-ot fogadják. Mit remél a találkozótól? 

– Alaposan fel fogunk készülni. Ők is edzőt cseréltek, a görög Jorgosz Vovorasz kiváló szakember (Milenko Topics a szegediektől elszenvedett 79–97-es hazai vereség után mondott le – A szerk.), ráadásul új irányítójuk is van Josh Hagins személyében. Hozzánk is érkeztek új játékosok, Deshon Taylornak és Kenneth Goinsnak ez lesz az első mérkőzése paksi színekben. Jó csapat a DEAC, tele remek játékosokkal, de azt is látom, hogy mik a gyenge pontjaik. Ezeket szeretnénk kihasználni a szombati bajnoki mérkőzésen.

Lelkileg is megviselték a kudarcok Kovács Ákosékat

Más mentalitású edző Petar Mijovics, mint amilyen elődje, Teo Hojc volt – mondta lapunknak Kovács Ákos, az atomosok csapatkapitánya. Az irányító úgy érzi, a montenegrói tréner képes lesz felrázni a csapatot, a két új amerikai légiós, Deshon Taylor és Kenneth Goins pedig hozzá tudja tenni azt a pluszt a játékhoz, amit az elküldött Cleveland Melvin és Brano Djukanovics nem tudott megtenni. Kovács Ákos azt is elmondta, lelkileg megviselte őket, hogy sorozatban jöttek a kudarcok, s ettől a maradék önbizalmuk is elillant. A játékukra a görcsösség és tanácstalanság volt jellemző, de reméli, hogy Mijovics érkezésével ez megváltozik, és az ASE végre elindul azon az úton, ami sikerekkel kecsegtet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!