Kosárlabda

2021.12.10. 12:35

Karácsonya sem lesz idén az ASE új vezetőedzőjének

Energikus edzőnek mondja magát Petar Mijovics, az Atomerőmű SE nemrég kinevezett vezetőedzője, aki szombaton a DEAC elleni szekszárdi bajnokin mutatkozik be a piros-kékek kispadján.

Rónai Gábor

Petar Mijovics (balról) Jan Pavlik másodedzővel beszélget Fotó: Molnár Gyula

Fotós: Molnár Gyula

Ismerkedik már Pakssal? 

– Sok időm eddig nem volt az ismerkedésre, hiszen az edzések töltik ki a mindennapjaimat – felelte Petar Mijovics, a négyszeres magyar bajnok, négyszeres kupagyőztes ASE új montenegrói vezetőedzője. – Amennyit láttam belőle, az tetszett, szimpatikus kisváros. Minden közel van egymáshoz, nem úgy, mint otthon Podgoricában, ez sok mindenben megkönnyíti a dolgomat, mert így sokkal több időm marad a kosárlabdára.

Egyedül érkezett, vagy a családja is önnel tartott? 

– Egyedül jöttem, a feleségem és a két gyermekem otthon maradt Montenegróban. Nem lett volna jó ötlet kiemelni őket a megszokott környezetükből. Egyelőre távkapcsolatban leszünk, sajnos karácsonykor sem lehetünk együtt, mert sűrű a menetrend, edzések, meccsek követik majd egymást. Talán februárban, amikor a válogatott selejtezők miatt szünet lesz a bajnokságban, akkor lesz időm hazautazni egy időre.

Hogy került képbe az ASE-nál? Volt egyáltalán valamiféle információja a klubról? 

– Jan Pavlikkal már volt kontaktom, s azt is tudtam, hogy egy nagy múltú egyesület a paksi. Bajnoki címekkel, kupagyőzelmekkel. Más kérdés, hogy a jelene nem éppen a legfényesebb.

Mégis igent mondott a megkeresésre. Mi győzte meg? 

– Nem mi, hanem ki! Gulyás Róberttel nagyon sokat beszélgettünk, s amiket elmondott, azokat szimpatikusnak találtam. Tudtam, hogy egy európai szinten elismert, kiváló kosárlabdázó volt, aki az Euroligában is megmutatta képességeit. Nincs jó pozícióban a csapat, hiszen csak utolsó a bajnoki tabellán, de éppen ez a szép ebben a kihívásban. A legjobbakat szeretném kihozni a keretből.

Ha jól veszem ki a szavaiból, nem gondolkodott túl sokat. 

– Profi edző vagyok, a mi szakmánkban nincs sok idő a gondolkodásra. Két nap után tudtam, hogy ez a feladat nekem való. Nem is csalódtam, Jan Pavlik, Gulyás Róbert és Mikolics Dániel (ő az ASE technikai vezetője – A szerk.) sokat segített abban, hogy gyorsan beilleszkedjek, és csak az edzésekre kelljen koncentrálnom. Motivált vagyok, de azt is tudom, hogy a változás nem jön majd egyik napról a másikra, idő kell ahhoz, hogy újjáépítsem a csapatot, és eredményesen szerepeljünk a bajnokságban. Nagy szükségünk lesz a szurkolók támogatására és bizalmára, remélem, hogy mellénk állnak, és a szekszárdi sportcsarnokban is igazi hazai hangulatot teremtenek majd nekünk.

Ahogy elnéztem az edzésen, elég jól pörgött. Mindig ilyen? 

– Energikus vagyok, szeretek együtt élni a játékkal. Az edzéseken és a mérkőzéseken egyaránt – ez a hitvallásom.

A belépője mindenesetre jól sikerült, hiszen edzőmeccsen legyőzték a Szegedet. Elégedett volt a látottakkal? 

– A sok hiányzónk ellenére voltak dolgok, amikkel elégedett voltam. Sok mindent viszontláttam az edzéseken gyakoroltakból, de még nagyon sokat kell dolgoznunk. Különösen a védekezést kell rendbe tennünk, mert az első tíz fordulóban ezzel voltak a legnagyobb problémák. Ha ez rendben van, arra rá lehet építeni egy eredményes támadójátékot.

Szombaton tétmeccsen is bemutatkozik az ASE kispadján, a tabellán ötödik helyezett DEAC-ot fogadják. Mit remél a találkozótól? 

– Alaposan fel fogunk készülni. Ők is edzőt cseréltek, a görög Jorgosz Vovorasz kiváló szakember (Milenko Topics a szegediektől elszenvedett 79–97-es hazai vereség után mondott le – A szerk.), ráadásul új irányítójuk is van Josh Hagins személyében. Hozzánk is érkeztek új játékosok, Deshon Taylornak és Kenneth Goinsnak ez lesz az első mérkőzése paksi színekben. Jó csapat a DEAC, tele remek játékosokkal, de azt is látom, hogy mik a gyenge pontjaik. Ezeket szeretnénk kihasználni a szombati bajnoki mérkőzésen.

Lelkileg is megviselték a kudarcok Kovács Ákosékat

Más mentalitású edző Petar Mijovics, mint amilyen elődje, Teo Hojc volt – mondta lapunknak Kovács Ákos, az atomosok csapatkapitánya. Az irányító úgy érzi, a montenegrói tréner képes lesz felrázni a csapatot, a két új amerikai légiós, Deshon Taylor és Kenneth Goins pedig hozzá tudja tenni azt a pluszt a játékhoz, amit az elküldött Cleveland Melvin és Brano Djukanovics nem tudott megtenni. Kovács Ákos azt is elmondta, lelkileg megviselte őket, hogy sorozatban jöttek a kudarcok, s ettől a maradék önbizalmuk is elillant. A játékukra a görcsösség és tanácstalanság volt jellemző, de reméli, hogy Mijovics érkezésével ez megváltozik, és az ASE végre elindul azon az úton, ami sikerekkel kecsegtet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában