Testépítés

2022.02.07. 08:00

Hőgyészről indult a világ legszebb bikinimodellje

Barabás Barbara huszonkét évesen lett világbajnok a WABBA testépítő- és fitneszszövetség budapesti Mr.&Ms. Universe világbajnokságán, bikinimodell kategóriában. A versenyről és a sikerekhez vezető útról beszélgettünk a Hőgyészről elszármazott lánnyal.

Farkas Eszter

Barabás Barbara (Beküldött fotó)

A testépítést nem sorolnám a legnőiesebb sportágak közé. Önnek hogyan tetszett meg? 

– A sport mindig is az életem része volt, korábban kézilabdáztam – mondta Barabás Barbara. – Aztán kezdtem edzőteremben edzeni. Nagyon megtetszett, mert megtaláltam önmagam és az edzéseket is élveztem. Később, amikor idekerültem Pécsre az egyetem miatt, a jelenlegi felkészítőm felajánlotta a segítségét. Sokat beszélgettem vele a versenyzésről, és megtetszett a gondolat, hogy akár én is kipróbálhatnám magam ebben. Először 2019-ben indultam egy versenyen, hogy megnézzem mennyire tetszik, mennyire illik hozzám. 

Az eredményeit elnézve elég jól belejött ebbe az egészbe. 

– Nem szerettem volna, hogy teher legyen számomra a versenyzés, de kiderült, hogy ez nagyon is nekem való és azóta elég szép eredményeket sikerült elérnem. Korábban az INBA (International Natural Bodybuilding Association – A szerk.) szövetség versenyein indultam, ahol csak naturál kategória volt, azt dopping- vizsgálat is megelőzi. Semmilyen doppingszert nem használhatnak a versenyzők és ezt ellenőrzik is. Volt például vizelet- és hazugságvizsgálat is. 

Mik azok a dolgok, amikre egy ilyen versenyidőszakban nagyon oda kell figyelnie? 

– Ebben az időszakban van egy versenydiétám, a versenyfelkészülésen belül az edzések száma is emelkedik, általában napi kétszer edzem. Van egy súlyzós edzésem és van egy aerob jellegű. A versenydiétában grammra pontosan kell mérni mindent. Ahogy közeledik a verseny időpontja, egyre szigorodnak a feltételek. A diétán belül még a fűszerezésre is oda kell figyelnünk. Az alapfűszerezésen kívül maximum zöldfűszereket használok. Minden versenyszezon előtt van egy alapozó és egy felkészülési időszak, amikor ténylegesen az izomtömeget próbáljuk felépíteni és ilyenkor is van egy diétám, nyilván ilyenkor ez szabadabb és megengedőbb. Jelenleg az őszi szezonra készülök, de mivel naturálként indulok, szeretnék előtte fejlődni. A színpadra egy olyan formát kell hozni, ami a tavalyihoz képest egy jobb forma. 

Azt olvastam, hogy most már a profik között indul majd... 

– Igen, jól tudja. A világbajnokságon a cím mellé nyertem egy profikártyát, ami azt jelenti, hogy ősszel már ebben a kategóriában is elindulhatok. Szeretném megtartani mellette ezt a bikinimodell-kategóriát, mert tetszik benne, hogy itt az izomtömeg mellett a nőiességünket is ki kell hangsúlyoznunk. 

Ennyi edzés, ennyi lemondás mellett azért marad ideje a magánéletre? 

– Hetekre lebontva meg kell terveznem, hogy mi fér bele az időmbe, főleg, hogy szeretnék elkezdeni személyi edzőként is dolgozni. Nemrég szereztem meg a diplomámat a Pécsi Tudományegyetemen rekreációszervezés, egészségfejlesztés alapszakon és jelenleg táplálkozástudományi mesterképzésen tanulok. A tanulás mellett egy pécsi edzőteremben recepciósként dolgozom, így jelenleg elég kevés időm jut minden másra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!