Női kosárlabda Euroliga

2022.10.24. 20:41

Prágában kezdi második szezonját a KSC Szekszárd

Egy szezonnyi tapasztalattal a háta mögött kezdi meg az Euroliga mostani kiírásának küzdelmeit az Atomerőmű KSC Szekszárd. Djokics Zseljko együttese most már a győzelem ízét is szeretné megízlelni.

TEOL

Goree Cyesha (a labdával) és Teja Oblak a két csapat tavalyi, szekszárdi Euroliga-meccsén

Fotó: Makovics Kornél

A cseh ZVVZ USK Praha a négyes döntőig menetelt az Euroliga előző kiírásában – velük kezdi a KSC a 2022/2023-as idényt. A cseh alakulat bombaerős, ezt már az elmúlt idényben is megtapasztalhatták Studer Ágnesék: idegenben 83–56-ra, hazai pályán 89–51-re kaptak ki a csehektől. 

A prágaiak idén sorozatban a 11. bajnoki címüket ünnepelhették a cseh bajnokságban. A döntőben söpréssel, 3–0-val lépték le a Zabiny Brno csapatát. Az idei szezonban is repesztenek, eddig mind a négy meccsüket megnyerték, legutóbb hétvégén a Sokol HK-t győzték le 111–43-ra, mégpedig egy olyan találkozón, amelyet 69 (!) lepattanót szedtek le. A legeredményesebb játékosuk, a spanyol Maria Condé 28 pontot dobott. 

A csehek játékoskerete már az előző idényben is ütős volt, de most még erősebb garnitúrával dolgozhat Natalia Hejková. Hogy mást ne mondjunk, visszatért a két amerikai világsztár Brionna Jones és Alyssa Thomas, s melléjük leigazolták a spanyol Zaragozától a szintén amerikai Merritt Hempét. Előbbi kettő jó ajánlólevéllel jött, hiszen csapatukkal, a Connecticut Sunnal egészen a döntőig meneteltek az amerikai női liga nemrég véget érő idényében. Hempe a hispánoknál 13,3 pontos és 5,3 lepattanót átlagot hozott, s már a cseheknél is bemutatkozott – első meccsén meggyőző játékkal 12 pontot, 7 lepattanót és 2 gólpasszt jegyzett. 

De Prágába tette át a székhelyét a Perfumerias Avenída együttesétől a holland Emese Hof, aki az előző kiírásban a KSC elleni szekszárdi meccsen 17 pontot szerzett. Az erőcsatát totál alapember volt a spanyoloknál, az elmúlt szezonban 36 meccset játszott, 9,5 pontos és 5,4 lepattanós átlagot tett a közösbe. A csehek legnevesebb távozója, Dragana Sztankovics éppen a Szekszárd nagy hazai riválisához, a Sopron Baskethez szerződött. 

Maradt a tavalyi keretből a szlovén irányító, Teja Oblak, akit jól ismernek a szekszárdiak, hiszen éppen a KSC-től  igazolt annak idején a cseh óriáshoz. A 2017/2018-as idényben együtt játszott Studer Ágnessel, Bálint Rékával és a keretből most még hiányzó Krnjics Szárával. A spanyol Atlético Madrid futballcsapatában védő Jan Oblak nővérét sokan az egyik legjobb európai irányítónak tartják. 

Nem lesz tehát könnyű dolga a KSC-nek, sőt inkább azt kell mondjuk, hogy pokolian nehéz dolga lesz a Sport Hall Folimankában. 

Djokics Zseljko együttese az előző idényben egyetlen meccset sem tudott megnyerni, mind a 14 fellépését elveszítette. Voltak szoros találkozói, a spanyol sztárcsapat, a Salamanca például csak hosszabbítás után tudott győzni a tolnai megyeszékhelyen (88–84-re), de a KSC csak egy ponttal kapott ki például az Euroliga korábbi egyeduralkodójától, a TTT Rigától (idegenben 69–68-ra), ahogy az orosz MBA Moszkvával szemben is csak egy triplányi különbséggel (62–65) maradt alul. 

A mostani kiírásban semmivel sem lesz könnyebb dolga a KSC-nek, sőt... A csehek mellett a szekszárdiak csoportjában szerepel a legutóbbi döntős török Fenerbahce, a friss Szuperkupa-győztes francia Bourges, az olasz Bologna, és a spanyol Valencia is. Jó eséllyel a lengyel Polkowicével és a görög Olimpiakosszal tud majd versenyre kelni a Szekszárd, amelynek a játéka még közel sem állt össze, de már sokkal gördülékenyebb, mint volt a szezon elején. Persze mint azt Djokics Zseljko, a Csata elleni hétvégi győzelem után kihangsúlyozta: mind védekezésen, mind támadójátékon sokat kell még dolgozni, hogy azok olyanok legyenek, ahogy azt a vajdasági szakember elképzelte. 

A ZVVZ USK Praha–Atomerőmű KSC Szekszárd Euroliga-mérkőzés szerdán 19 órakor kezdődik Prágában. Az első hazai találkozójukat november 2-án szerdán a török Fenerbahcéval vívják majd Miklós Melindáék. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!