Atlétika világbajnokság

2023.05.31. 18:20

Szemerei Leventét nevezné a budapesti világbajnokságra a Magyar Atlétikai Szövetség

A ranglisták keddi zárása után összesen négy magyar versenyző indulása biztos maratonban és 35 kilométeres gyaloglásban a nyári budapesti atlétikai világbajnokságon. Szemerei Levente direkt kvótát nem szerzett, de a honi szövetség a Szekszárdi Sportközpont futóját tervezi nevezni.

Berg Sándor

Szemerei Levente (fehér sapkában) jó helyzetből várja a szövetség döntését

Forrás: Beküldött fotó

Május utolsó napján zárult le a kvalifikációs időszak a budapesti atlétikai világbajnokságra, de a mezőny valamennyi szakágban majd csak a kerethirdetéskor és a sportolók nevezésekor válik véglegessé. Ez igaz a férfi maratonra is, ahol az idei legjobb magyar eredménnyel Szemerei Levente rendelkezik. A szedresi futó 2:16:35 órás ideje nincs bent a kvótát jelentők között, de házigazdaként a magyar szövetség (MASZ) egy főt nevezhet. Scheidler Géza, a MASZ sportszakmai igazgatója az MTI-nek elmondta, férfi maratonon Szemerei Levente nevezését tervezik. 

A szakember portálunknak úgy fogalmazott, a Szekszárdi Sportközpont atlétája az idei eredményei alapján kedvező pozícióban van a vb-részvételt illetően, de végleges döntés még nem született ez ügyben.

„Augusztus elején adjuk le a választott sportoló nevét, akiről egy-két napon belül a technikai delegátus tagjai döntenek majd. Megnézik az illető világranglista-helyezését, hogy eredményei és tudása alapján megfelel-e a világbajnokságon való indulásra. A tapasztalat az, hogy az olyan számokban, mint a maraton, nem szokott ez gondot jelenteni, hiszen nem olyan szakágról van szó, mint magasugrás, ahol mégsem tehetik a kezdőszintet például 160 centiméterre” – fogalmazott portálunknak a sportszakmai igazgató, hozzátéve, hogy nagy valószínűséggel Szemerei Levente és a budapesti Csere Gáspár között dől el a részvételi jog.

Scheidler Géza
Fotó: Máté Réka

A Szekszárdi Sportközpont 23 éves szedresi atlétája áprilisban a bécsi maratonon érte el a 2:16:35-ös idejét, ami egyenesen magyar bajnoki címet jelentett. A világ idei legjobb eredményét a kenyai Kelvin Kiptum futotta, aki Londonban 2:01:25 óra alatt teljesítette a 42,2 kilométeres távot. A címvédő etióp Tamirat Tola 2:04:59 órás idővel rendelkezik idén, ami a rangsorban a hetedik legjobb idő.

Hét magyar már biztosította helyét a világbajnokságra
Női 35 kilométeres gyaloglásban Madarász Viktória már a tavaly Európa-bajnoki bronzérmet érő 2:49:58 órás idejével biztosított helyét a vb-n. A road to Budapest rangsorban Récsei Rita a 47. lett, így ő is rajthoz állhat a Hősök terén. A férfiaknál ugyanebben a számban Helebrandt Máté 42. helyével lett vb-résztvevő. Maratoni futásban a két nemnél csak egy magyar atléta található a ranglistán vb-induló helyen: a 74. Szabó Nóra, aki februárban 2:28:25 órára javította az országos csúcsot. A vb-szintet eddig az Eb-második kalapácsvető Halász Bence, a múlt héten 400 méteren országos csúcsot futó Molnár Attila és 100 méter gáton Eb-ezüstérmes Kozák Luca teljesítette, a többség a ranglistáról lehet vb-induló. A hazai szakvezetés 40 fő körüli csapattal számol. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!