Bécs Maraton

2023.04.26. 16:41

Viszontagságos út végén ért fel Bécsben a dobogó legtetejére Szemerei Levente

Saját hibájából és a nehezítő körülmények miatt a jó időeredmény elmaradt, a legfontosabb cél, a bajnoki cím megszerzése viszont összejött Szemerei Leventének Bécsben. A Szekszárdi Sportközpont maratonistájának távoli és közeli terveit viszont még homály fedi.

Munkatársunktól

Szemerei Levente (fehér sapkában) augusztus 27-én versenyez

Forrás: Beküldött fotó

Vasárnap 9 órakor az osztrák főváros szívéből rajtolt el a jubilumi 40. Bécs Maraton, ami szokatlan időpontnak számít a 42,2 kilométeres versenyszámban. Szemléltetésképpen: augusztus 27-én a budapesti világbajnokságon 7 órakor dördül el a rajtpisztoly, a leggyorsabb futók pedig nagyjából akkor érnek be, mint amikor a bécsi mezőny múlt héten elindult.

„Azt már a verseny előtti napon tudtuk, hogy a táv második felére meleg lesz, csak azt nem, hogy mennyire. Amikor a rajtnál álltunk, már tűzött a nap, ilyenkor 8-12 fok között lenne az ideális, de amikor futottunk, 20-21 fok lehetett – emlékezett vissza beszámolójában Szemerei Levente, aki az első 15-16 kilométeren még Csere Gáspárral ment egy bolyban, féltáv után viszont leszakadt tőle az egyik nagy vetélytársa. – A neheze csak ezután kezdődött. Furcsa módon gond volt az egyéni frissítő állomásokon, az asztalokon ömlesztve voltak elhelyezve a frissítők, ami nem a legjobb dolog, hiszen amikor futás közben nagy sebességgel jövünk, meg kell állni kiválasztani a megfelelő italt. Itt bő fél perc elment azzal, hogy nem találtam az italom.”

Szemerei Levente (középen), balján edzője, Szőke Gergő, jobbján a magyar bajnoki ezüstérmes Jenkei Péter
Forrás: Beküldött fotó

A magyar bajnoki címet szerző szedresi futó a 30. kilométernél is csak vizet tudott inni, amiből hiányzott az a plusz, amivel a szénhidrátot, cukrot vissza tudta volna pótolni a szervezetébe.

„Ez az utolsó hét kilométerre szívódott volna fel, ezért is fáradtam el a végére annyira. Ekkor értünk ki a Práter fás-parkos részeiről, és újra a napon futottunk. Aztán még elkövettem azt a hibát, hogy viszonylag új cipőben mentem, ami szintén nem túl szerencsés dolog, az egyik lábujjam be is gyulladt. A vízhólyag pedig mint tudjuk, alap, anélkül nincs maratoni futás – jegyezte meg. – A fő célom az volt, hogy megnyerjem a magyar bajnoki címet és persze jó időt fussak, de a meleg miatt a jó idő végül elmaradt” – tette hozzá a 23 éves szedresi futó, aki végül több, mint fél percet javítva legjobb idején 2:16:35-tel ért célba.

Sikerével közel került az augusztusi világbajnoki részvételhez. A kvalifikációs időszak május 30-án zárul, utána derül ki, melyik maratonista képviselheti hazánkat a budapesti világeseményen.

Ami a közeljövőt illeti, a tízezer méteres országos bajnokság biztosan szerepel a Szekszárdi Sportközpont atlétájának naptárában. A május 13-i versenyen háromszoros magyar bajnokként áll rajthoz, célja nem lehet más, mint a címvédés. 

Szekszárdi versenyen is láthatjuk
Szemerei Levente tervei között szerepel a 12. Borvidék Félmaraton is, de az összeszedett sérülése miatt majd csak pénteken dönt arról, elindul-e a szekszárdi versenyen.
„A combhajlítóm megadta magát, az elmúlt napokban pihentetnem kellett, de most már, ha óvatosan is, de sétálok. Szeretnék ott lenni szombaton, hiszen mégis csak hazai versenyről van szó. Ráadásul nagyon régen, még 2016-ban indultam a Borvidéken, akkor is váltóban” – fogalmazott a maratonra Kenyában készülő szedresi atléta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!