Cselgáncs

2023.07.06. 13:12

Idén helyi dzsúdósnak is szoríthatunk az Atom-kupán

Július 8-án és 9-én rendezik meg a paksi Gesztenyés úti sportcsarnokban a 36. Atom-kupát, ami egyben a junior Európa-kupa sorozat egyik állomása.

Berg Sándor

Közel négyszáz fiatal dzsúdós veszi birtokba hétvégén a Gesztenyés úti sportcsarnokot

Fotó: Molnár Gyula (illusztráció)

Öt kontinens huszonhét országának közel négyszáz fiatal dzsúdósa vesz részt a junior korosztály legrangosabb magyarországi nemzetközi versenyén, az Atom-kupán. A legnépesebb kerettel a magyar válogatott érkezik a maga hatvankilenc versenyzőjével, őket az ukránok (42) és az izraeliek követik (38). Európán kívül az Egyesült Államok, Kanada, Kazahsztán és Marokkó, de még Ausztrália, Madagaszkár és Togo is delegál cselgáncsozót.

Nem ismétlődik meg a tavalyi sajnálatos eset, hogy helyi dzsúdós nélkül rendezzék meg az Atom-kupát, a paksi Tóth Barnának 73 kilogrammban szoríthatunk. Nem ő lesz az egyedüli megyei induló, az aparhanti kötődésű Kenderesi Péter is megméretteti magát. A Pécsi VSK sportolója 2022-ben világbajnoki címet szerzett a 90 kilósak között, idén már egy korosztállyal és súlycsoporttal feljebb versenyez.

A 18 éves dzsúdós, akit Baranya vármegyében az év sportolójának választottak, tavasszal vállsérüléssel bajlódott, a júniusi prágai Eurpa-kupát emiatt helyezetlenül zárta, a szlovéniai tornán viszont bronzérmes lett.

Az Atom-kupa 1981-es indulása óta mindig talákozhattunk olyan külföldi versenyzőkkel, akik később világraszóló sikereket értek el, jegyzi meg a judoinfo.hu. Az első aranyérmet a később három felnőtt világbajnoki érmet szerző Bujkó Tamás nyakába akasztották, de a későbbi olimpiai bajnokok közül többek között a német Udo Quellmalz (1985), az olasz Giuseppe Maddaloni (1996) és Fabio Basile (2012), illetve a szlovén Urska Zolnir (1998) és Tina Trstenjak (2007) is diadalmaskodott Pakson. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!