Sakk

2023.08.02. 18:03

Berkes Ferencnek túlóráznia kellett, de továbbjutott a világkupán

Az öt magyarból négy továbbjutott az idei, tizedik egyéni sakk világkupa nyitófordulójából.

Teol.hu

Fotó: Molnár Gyula

A Bakuban zajló esemény honlapja szerint Erdős Viktor és Gledura Benjamin egyaránt világossal diadalmaskodva 1,5-0,5-re nyerte a párharcát a 128 közé jutásért. 

Berkes Ferenc viszont „túlórára” kényszerült esélytelenebb iráni riválisával szemben, miután vasárnap sötéttel kikapott, majd hétfőn világossal javított.

Kedden a rövidített idejű, rapid játszmákban már a papírformát érvényesítve világossal ismét győzött, sötéttel pedig remizett az ASE Paks nagymestere.

A továbbjutókra a folytatásban jóval nehezebb feladat vár a világkupán: Erdős és Berkes egyaránt kiemeltként az első fordulóban erőnyerő riválissal szemben ül majd asztalhoz. Előbbire az azeri Tejmur Radzsabov vár, az atomos klaszsis pedig az izraeli Borisz Gelfanddal játszik. 

Gledura az üzbég Nodirbek Jakubbojevvel találkozik. Az első partikra szerdán, a másodikra csütörtökön, míg szükség esetén a rövidített játszmákra pénteken kerül sor.

A férfi mezőny egyetlen magyar búcsúzója Nagy Gábor volt, aki világossal döntetlent ért el, de sötéttel kikapott a világranglistán előtte álló brazil Alexandr Fiertől.

A női mezőny magyar indulója, a vietnami születésű Hoang Thanh Trang mindkét partiját megnyerte, így könnyedén jutott be a legjobb hatvannégy játékos közé, ahol az indiai Divya Deshmukh lesz az ellenfele.

A kétévente zajló, kieséses rendszerű viadal első három helyezettje indulhat majd a világbajnokjelöltek tornáján. 

A női bronzmeccset és döntőt augusztus 23-án rendezik, az augusztus 26-án a férfi fináléval záruló bakui vk nyereményalapja minden korábbinál magasabb, 2,5 millió dollár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!