Maratoni kajak-kenu

2023.08.31. 18:56

Elképesztő! Hetvenhét századdal (!) maradt le a világbajnoki címről Kiszli Vanda

A hétszeres bajnok Kiszli Vanda nagy csatát vívott a svéd Melina Anderssonnal, de végül hajszállal lemaradt az aranyéremről a dániai Vejenben zajló maraton kajak-kenu világbajnokság rövidkörös döntőjében.

Berg Sándor

Kiszli Vanda ezüstéremmel kezdte a világbajnokságot

Fotó: Molnár Gyula

A ma délelőtti kajak egyesek rövidkörös versenyének selejtezőjéből a legjobb idővel (16:20,69 perc) jutott a késő délutáni döntőbe Kiszli Vanda, aki közel öt másodpercet „vert” egyik komoly riválisára, a svéd Melina Anderssonra. A paksiak hétszeres világbajnoka a „bemelegítő” futamban tudatta a többiekkel, a múlt heti síkvízi kitekintés nem vett ki az erejéből (a duisburgi világbajnokságon 5000 méteren ötödik lett), jó formában tért vissza az ő igazi terepére, a maratonra.

Kadler Viktor, a szakág magyar kapitánya előzetes úgy fogalmazott, hogy „az előző évek tapasztalataira hagyatkozva, nem gondolom, hogy van erősebb nála a mezőnyben. Ettől függetlenül nem így kell rajthoz állni, minden verseny más, bármikor lehetnek váratlan meglepetések.” Így volt ez a tavalyi vb-n, amikor saját hibájából adódóan hajója telement vízzel, aminek orvoslása sok idejébe került, s végül csak negyedik helyen végzett.

Ezúttal a „váratlan meglepetés” nem is volt annyira váratlan Andersson személyében, aki címvédőként állt rajthoz a 3,4 kilométeres távon. A 24 éves svéddel nagyot csatázott a paksiak klasszisa, aki végül 77 századmásodperccel (!) kikapott skandináv riválisától. A dobogóra még a spanyolok kiválósága, Eva Barrios állhat fel. A másik magyar induló, Kőhalmi Emese negyedikként zárt.

Kiszli Vanda a pénteki pihenője után szombaton 14.15 órakor az egyes klasszikus távján, 26 kilométeren ül hajóba, majd vasárnap 11 órától Kőhalmi Emesével párosban méri össze erejét az ellenfelekkel.

Női K1 rövidkör (3,4 km), döntő
 1. Melina Andersson (svéd) 15:55,88, 2. Kiszli Vanda 15:56,65, 3. Eva Barrios (spanyol) 16:04,08, 4. Kőhalmi Emese 16:06,05 perc

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!