Kajak-kenu

2023.08.12. 14:28

Kiszli Vanda és Kőhalmi Emese nyerte a Tolnára költöztetett válogatót

Kiszli Vanda és Kőhalmi Emese végzett az első helyen női párosban a maratoni világbajnokság válogatóján, a tolnai Holt-Dunán.

Rónai Gábor

Kiszli Vanda (jobbról, feketében) és Kőhalmi Emese magabiztosan nyert a párosok válogatóján

Fotó: Molnár Gyula

Fadd-Domboriból Tolnára kellett költöztetni a maratoni világbajnokság válogatóversenyét. Csütörtökön és pénteken még a kedvelt üdülőfaluban versenyeztek a szakág honi legjobbjai, de aztán közbeszólt egy bakteriális fertőzés, aminek következtében az ÁNTSZ lezárta a strandot, s mindennemű vízhez kapcsolódó tevékenységet megtiltott Fadd-Domboriban. 

Gyorsan kellett cselekedniük a szervezőknek, hiszen a versenynek folytatódnia kellett, így egyből kapóra jött a tolnai helyszín, hol jó pár éve már rendeztek válogatót. Az előkészületekre azonban most nem volt idő, így a futószakaszokat kénytelenek volt törölni a versenybíróság. Négy kilométeres köröket jelöltek ki az indulóknak, a nők 26, a férfiak párszáz méter híján 30 kilométert lapátoltak. 

A hölgyeknél a sokszoros világ- és Európa-bajnok Kiszli Vanda volt a favorit, s az Atomerőmű SE klasszisa esélyeknek megfelelően nyert is. A Kovács Katalin Akadémia fiataljával, Kőhalmi Emesével jó tempót diktáltak, mindegyik fordulónál ők eveztek az élen, a végén pedig a sprinthajrát is ők bírták a legjobban. Végül 2:00,39-es idővel győztek, megelőzve a Rugási Csilla, Csépe Panna (KSI, Újpest), valamint a Csengeri Evelin, Sinkó Panna (Tiszafüred, Lágymányos) duót. 

A férfiaknál a Graboplast Győri Vízisport SE párosa, Boros Adrián és Kolozsvári Brúnó diadalmaskodott, mégpedig úgy, hogy egyszer sem vezettek a fordulóknál, de a végén azért odatették magukat, és a várakozásoknak megfelelően lehajrázták a Béke Kornél, Kulifai Tamás (KSI, MTK) párt. A harmadik helyen Márialigeti Áron és Péli Zalán (Bp. Honvéd, Hármaspálya SE) végzett, utóbbi nagy meglepetésre egyesben első tudott lenni pénteken a klasszikus távon. Boros sok éven át a tolnai klub versenyzőjeként, Barina József és Barináné Ritt Gabriella kezei alatt gyűjtötte a címeket, most győzelemmel tért „haza”. 

A végeredmény, nők, K-2, 26 km: 
1. Kiszli Vanda, Kőhalmi Emese (Atomerőmű SE, Kovács Katalin Akadémia) 2:00:39,67 
2. Rugási Csilla, Csépe Panna (Központi Sport- és Ifjúsági SE, Újpesti Torna Egylet) 2:00:40,34 
3. Csengeri Evelin, Sinkó Panna (City-Gas Tiszafüred SE, Lágymányosi Spari Vízisport) 2:00:40,61

A végeredmény, férfiak, K-2, 29,6 km:
1. Boros Adrián, Kolozsvári Brúnó (Graboplast Győri Vízisport SE) 2:03:02,34
2. Béke Kornél, Kulifai Tamás (Központi Sport- és Ifjúsági SE, MTK) 2:03:04,13
3. Márialigeti Áron, Péli Zalán (Budapesti Honvéd SE, Hármaspálya Sportegyesület) 2:03:05,55

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!