Sakk-világkupa

2023.08.11. 08:30

Világbajnokot búcsúztatva már tizenhat között Berkes Ferenc a bakui világkupán

A magyarok közül egyedül állva maradt Berkes Ferenc az ukrán Ruszlan Ponomarjovot búcsúztatva bejutott a legjobb 16 közé a bakui egyéni sakk világkupán.

Teol.hu

Berkes Ferenc harmadik esélyesebb riválisát ejtette ki a világkupán

Fotó: Molnár Gyula (archív)

Kezdenek elfogyni a jelzők, ami Berkes Ferenc teljesítményét illeti az örmény fővárosban. Az Atomerőmű SE nyolcszoros magyar bajnok nagymestere a világkupa első fordulójában esélyesként túlóráznia kellett iráni riválisa ellen, de a folytatásban az izraeli színekben versenyző, korábbi vb-döntős Boris Gelfandot, majd a világranglista 25. helyén álló orosz Nyikita Vityugovot búcsúztatta.

A legjobb 32 között az ukránok korábbi világbajnoka, Ruszlan Ponomarjov várt a napokban 38. születésnapját ünneplő paksira, de a csapatban kétszeres olimpiai bajnok elleni első partit a világossal hozni tudta. A második játszmában a sötét bábukat irányítva nagyszerű játékkal hárította az ukrán összes kezdeményezését, és végül 58. lépésben megszületett a döntetlen, ami Berkes Ferenc továbbjutását eredményezte.

A paksi nagymester következő ellenfele a világranglista-2. amerikai Hikaru Nakamura vagy a 17 éves indiai tehetség Rameshbabu Praggnanandhaa lesz.

A nemzetközi sportági szövetség (FIDE) honlapjának tanúsága szerint a 206 fős férfi mezőnyben négy magyar kapott helyet, de Gledura Benjámin, Erdős Viktor és Nagy Gábor, valamint a 103 játékost felvonultató női mezőnyben a vietnami születésű magyar, Hoang Thanh Trang is a világkupa korai szakaszában búcsúzott.

A kétévente zajló, kieséses rendszerű világkupán ugyan sok a hiányzó – a francia Alireza Firouzja, Rapport Richárd vagy a világbajnok Ting Li-zsen sem játszik –, így is erős a mezőny, amelyből a három legjobb meghívást kap a világbajnokjelöltek tornájára. Nem mellesleg a vk nyereményalapja minden korábbinál magasabb, 2,5 millió dollár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!