Spartathlon

2023.09.29. 10:43

Négy vármegyei indulóval rajtol a legendás görög ultrafutóverseny

Szekszárdról Rottler Zoltán és Szekeres Tibor, Paksról Prantner Gábor, Dombóvárról pedig Horváth Tamás indul a szombat reggel 6 órakor rajtoló legendás görög ultrafutóversenyen, a Spartathlonon.

Berg Sándor

A Spartathlon magyar indulói

Forrás: Spartathlon Magyar Csapat / Facebook

A négy vármegyei sportoló közül Szekeres Tibor a legrutinosabb ultrafutó, aki kétszer segítőként vett részt a legendás versenyen, indulóként pedig szintén ez lesz a második megmérettetése (két éve 33:46:31 óra alatt abszolválta a 246 kilométeres távot). A többieknek ez lesz az első Spartathlonja.

A tizenkilenc fős magyar keretben még ismerős név lehet a Szekszárd–Baja–Szekszárd közötti Korinthosz csúcstartója, Erős Tibor, de a 160 kilométeres táv másik korábbi győztese, Vajda Zoltán is rajthoz áll az egyik legkeményebb ultramaratonon. 

A Spartathlont 1983 óta minden szeptember utolsó péntekén rajtol el (2020-ban a koronavírus miatt elmaradt), ami a Pheidippidész nevű athéni futár Hérodotosz által dokumentált futását reprodukálja, és történészek szerint ez a futás képezi a modern maratoni mitológia alapját.

Az idei rajt szeptember 30-án, szombaton, magyar idő szerint reggel hat órakor lesz az athéni Akropolisz lábánál, a leggyorsabb futók pedig valamikor vasárnap hajnalban érnek Spártába, hogy megérintsék Leonidász király szobrának talapzatát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!