Vetélkedő

2023.11.30. 15:15

Dombóvári ezüstérem a Fülöp Márton emlékét őrző vetélkedőn

A Groupama Aréna adott otthont a II. Fülöp Márton Labdarúgás-történeti Országos Verseny döntőjének, ahol a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium két diákja, Fenyvesi Merse és Ruppert Dominik második helyen végzett.

A dombóvári páros és felkészítő tanáruk Hajnal Tamással, a Ferencváros labdarúgócsapatának sportigazgatójával

Forrás: Beküldött fotó

A Ferencváros stadionjában, a Groupama Arénának rendezték a II. Fülöp Márton Labdarúgás-történeti Országos Verseny döntőjét, ahova a két online forduló összesített eredménye alapján a tíz legtöbb pontot gyűjtött csapat jutott be. Közöttük volt Fenyvesi Merse és Ruppert Dominik, a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium 10. N osztályos tanulók alkotta páros is (a másik dombóvári kettős épphogy lecsúszott a nagydöntőről).

Az idei témakör – a döntő helyszínét is ez „inspirálta” – a Ferencvárosi TC volt, amelynek történetéről egy közel háromszáz oldalas, rengeteg adattal, eredménnyel és játékossal vegyített kivonatot kaptak a csapatok, mondta el lapunknak Dr. Szenyéri Zoltán. A gimnázium igazgatója, egyben a dombóvári csapatok felkészítője, amiben tudott, segített a fiataloknak. Jegyzetelt, próbálta emészthető formátumban átadni, tanulhatóvá tenni a szakirodalom lényegét – és ez sikerült is.

Fenyvesi Merse, Ruppert Dominik és Dr. Szenyéri Zoltán a Groupama Aréna előtt
Forrás: Beküldött fotó

A szóbeli döntő rangján tovább emelt, hogy a játékvezető a közismert újságíró, műsorvezető, sportriporter, kommentátor és kvízmester, Gundel Takács Gábor volt. A klasszikus, nyomógombos kvízpárbajban ráadásul nem volt elég tudni a helyes választ (tévesztésnél ráadásul pontlevonás járt), de a vetélytársaknál gyorsabbnak is kellett lenni. Az egyórás fináléban közel nyolcvan kérdés hangzott el, aminek végén a kiskunhalasi Szilády Áron Református Gimnázium csapata mögött, de a gödöllői Premontrei Iskolaközpont párosát maga mögé utasítva második helyen végeztek a dombóváriak. A Fenyvesi Merse, Ruppert Dominik kettős ezzel a képzeletbeli dobogón egy fokkal magasabbra állhatott fel tavalyi harmadik pozíciójánál.

A dombóvári fiatalok amellett, hogy sportrajongók, kitűnő tanulók is, valamint maguk is aktívan sportolnak: Merse atletizál, Dominik kosárlabdázik. A felkészítő tanárukkal együtt érmet, Ferencváros-mezt, valamint az NB I-es csapat tagjai által dedikált labdát is átvehettek a Groupama Arénában, ahol ráadásként olyan híres labdarúgókkal fotózkodhattak, mint Nyilasi Tibor, Lipcsei Péter vagy Hajnal Tamás.

A Fülöp Márton Labdarúgás-történeti Országos Versenyről
A vetélkedő névadója a nyolc esztendeje, mindössze 32 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt labdarúgókapus. Az eseményt Fülöp Márton családja kezdeményezésére tavaly hozták létre, a témakört a szervezők határozzák meg. Tavaly a 30-as, 50-es és 80-as évek magyar futball történelme volt, ahol a dombóvári csapatok első és harmadik helyezést értek el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!