Labdarúgás

2024.02.22. 15:30

Várhatóan a télen tovább erősödő Bonyhádot kell legyőzni a bajnoki címhez – előzetes

A Bonyhád VLC több, NB III-as rutinnal rendelkező játékossal erősítette meg keretét a hétvégén rajtoló Tolna Vármegyei I. osztályú focibajnokságra. Az előkészületi mérkőzések alapján a Bátaszék SE és a Dombóvári FC lehetnek a völgységiek első számú kihívói.

Berg Sándor

A bonyhádiak (fehérben Calka Norbert) az NB III-as Szekszárdi UFC-t is legyőzték a téli felkészülés során

Fotó: Makovics Kornél

Történelmi szezon veszi kezdetét hétvégén a vármegyei első osztályban, az elmúlt bő hét évtizedben (a magyarfutball.hu adatbázisa szerint) ugyanis nem volt arra példa, hogy ilyen kevés, szám szerint nyolc csapat induljon el az élvonalban. Az előző szezont ugyan ennyien fejezték be, de a Szekszárdi UFC második csapata ősszel még megmérettette magát, mielőtt januárban visszalépett volna a bajnokságtól.

Mint ismert, a kis csapatlétszám miatt ősszel egyébként is úgynevezett kvalifikációs bajnokságon vettek részt az előző idény első és másodosztályú klubja, melyek közül az első nyolc helyezett kezdheti gyűjteni a pontokat az élvonalban. Meglepetésre a Teveli Medosz SE közel öt évtized után csak a másodosztályban folytatja (a pontvadászat ott március 9-én kezdődik).

Nehéz lesz megfogni a tovább erősödő Bonyhádot

A hétvégén kezdődő bajnokság legnagyobb esélyese az őszt veretlenül záró Bonyhád VLC (12 győzelem, 2 döntetlen), amely télen még tovább erősödött. Szerződtette a jelentős NB III-as tapasztalattal rendelkező Hock Attila Robint (PTE-PEAC), Márkvárt Patrikot (PTE-PEAC) és a gólerős Csigi Ádámot (Bugyi-OBO SE), és a felkészülési mérkőzésen eredményei is azt mutatják, hogy nehéz lesz megfogni Sárai György alakulatát.

Ezt próbálja megtenni a Bátaszék SE, amely szintén jó felkészülésen van túl, sőt a 109 NB I-es mérkőzésen pályára lépő Zsók Józseffel rutinos védőt, Karaszi Dominik személyében pedig a Paksi FC-ben nevelkedett, NB III-as rutinnal bíró fiatalt is szerződtetett. Buzás Attila dolgát könnyítheti meg Héhn Olivér is, aki várhatóan hamarosan visszatérhet a pályára. A völgységiek másik kihívója a Dombóvári FC lehet, amelytől ugyan több játékos eligazolt, köztük az alapember Lódri Gergő, de szerződtette Bognár Ferencet (legutóbb Tamási), a gólerős Jenei Bálintot (Lovászhetény-Pécsvárad) és a Puskás Akadémiánál is nevelkedett fiatal kapust, Nagy Szilvesztert (Szentlőrinc).

A Bölcskei SE-nél is az jelenthet erősítést, ha az őszhöz képest kevesebb játékosát kell nélkülöznie valamilyen okból kifolyólag Nagy Lajos edzőnek, de Kósa Edmonddal (Bonyhád-Börzsöny) egy gólerős csatárt így is sikerült szerződtetnie. A Váz-Bau Kupa-győztes Kakasd SE, amely Fürst Józsefet igazolta le a rivális mórágyiaktól, ugyancsak szeretne az élbolyra ragadni, de tisztában vannak azzal, hogy ez nem lesz egyszerű. 

Az erőviszonyokat tekintve a megye kettőből „érkező” bajnok Nagymányoki SE-nek, az ezüstérmes Mórágyi SE-nek és az ASE Paksnak a tisztes helytállás lesz az elsődleges célja.

A vármegyei I. osztályú csapatok felkészülési mérkőzései
Bonyhád VLC: Komló 1–0, Pécsi MFC U19 2–4, Baja 4–1, Szekszárdi UFC 2–1, Villány 8–0, PTE-PEAC 1–1
Bátaszék SE: Véménd 2–3, Mohács 2–1, Tolna 3–1, Siklós 6–3, Baja 3–1
Dombóvári FC: Kaposvári Rákóczi U19 1–3, Kaposvári Rákóczi 0–6, Pécsi VSK 3–2, Nagyatád 2–1, PTE-PEAC 2–6, Balatonlelle 3–3
Bölcskei SE: Harta 2–3, Sárbogárd 2–2, Maroshegy 5–2, Kalocsa 4–4, Paksi FC U19 1–3
Kakasd SE: Baja 5–3, Sárbogárd 1–5, Kalocsa 2–3, Komló 4–5, Tolna 1–3
Nagymányoki SE: Aparhant 5–1, Bonyhád-Börzsöny SE 1–2, Tevel 1–2
ASE Paks: Paksi FC U17 2–8, Tevel 1–3, Akasztó 2–3, Kalocsa 0–3
Mórágyi SE: Kisdorog 0–3

Az 1. forduló menetrendje
Február 24., szombat: Dombóvári FC–ASE Paks 14, Nagymányoki SE–Bonyhád VLC 14 óra
Február 25., vasárnap: Kakasd SE–Bölcskei SE 14, Mórágyi SE–Bátaszék SE 14.30 óra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!