Karate

2024.03.20. 14:26

Kevésen múlott, hogy minden idők legjobb eredményét érjék el a bátaszékiek Pozsonyban

Egy ezüstéremmel és négy ötödik hellyel utazhattak haza a Bátaszéki SE karatékái a Pozsonyban megrendezett GP-versenyről.

Rónai Gábor

Alaposan kitettek magukért a szlovák fővárosban tatamira lépő bátaszékiek

Az elmúlt hétvégén rendezték meg az egyik legnagyobb és legrangosabb open versenyt a Szlovák Grand Prix-t, Pozsonyban. A rangos eseményre 38 ország, több mint 300 karatecsapatának 3500 nevezése érkezett be, mely három napon keresztül zajlott 11 küzdőtéren. Egy-egy kategóriában átlagosan 64-es tábláról indultak a versenyzők, ami még a legjobb sorsolás esetén is 5-6 győztes mérkőzést jelent a biztos éremszerzéshez, egy nemzetközileg magasan jegyzett mezőnyben. De nem volt ritka a 128-as tábláról indulás sem.

A Bátaszék SE ezúttal 12 versenyzővel vágott neki a versenynek és csak nagyon kevés kellett a bravúrhoz, hogy ne minden idők egyik legjobb eredményét produkálja a csapat. Végül egy nagyon értékes ezüst és 4 ötödik hellyel zárta az eseményt a BSE.

Hefner Zsófi öt magabiztos mérkőzéssel hozta a kötelezőt, de a döntőben egy erősebb fizikumú ukrán versenyzővel 0-0-ás döntetlennél a bírók az ellenfelet látták aktívabbnak. Ezzel az értékes ezüstéremmel Zsófi a korosztályos válogatott kvalifikáció élére került, mellyel elérhetőbbé vált számára az októberi korosztályos világbajnokságon való válogatottság. Gill Dóra, Bóta Bence, Péter Panna és Vörös Botond mindannyian kivételesen jó és látványos meccseket vívtak, de sajnos egyiküknek sem sikerült a dobogó, mind a négyen a bronzmeccsen véreztek el. A legközelebb Péter Panna és Vörös Botond állt a dobogóhoz. Botond a meccs vége előtt néhány másodperccel még vezetett, de két gyors egymást követő szabálytalanság miatt a bíró – jogosan – léptette le.

„Nagyon örülök, hogy versenyzőink többsége nem egy mérkőzésért utazott ki Pozsonyba – összegzett Nagy Ákos. – Az az igazság, hogy olyan méretű és színvonalú eseményről van szó, hogy minden pontot és vezető pozíciót nagy becsben kell tartani egy-egy mérkőzésen. Ezért, a kiemelkedő kondicionális és technikai felkészültség mellett, kivételes figyelemkoncentráció is szükséges, és ezt az állapotot órákig fent kell tartani. Megközelíthetjük úgy, hogy öt döntőbe kerültünk. Egy nagy döntő és négy vigaszági döntőig (bronzmeccsig) jutottak versenyzőink, ami nagyon nagy tett. A fejlődés érdekében viszont meg kell vizsgálnunk, hogy az öt döntőben való vereségnek mi az oka. Azt gondolom, alapvetően ezt a fajta sorozatterhelésre való készéget kell treníroznunk a jövőben, hogy öt-hat-hét mérkőzésen magas szinten tudjon maradni a koncentráció versenyzőinknél. Ezzel együtt elégedett vagyok, mert lényegeset léptünk előre a tavalyi évhez képest” – fogalmazott a bátaszékiek csapatvezetője.  

A bátaszéki versenyzők az alábbi eredményeket érték el

Hefner Zsófi. Szlovák-Magyar 1:6 győzelem. Lengyel-Magyar 1:6 győzelem. Ukrán-Magyar 1:4 győzelem. Magyar-Bosnyák 7:2 győzelem. Magyar-Magyar 0:7 győzelem. Ukrán-Magyar 0:0 vereség. Eredmény: ezüstérem.

Gill Dóra. Bolgár-Magyar 5:5 győzelem. Magyar-Dán 2:1 győzelem. Szlovén-Magyar 4:5 győzelem. Magyar-Dán 2:10 vereség. Ukrán-Magyar 1:5 vereség. Eredmény: 5. hely.

Bóta Bence. Lengyel-Magyar 2:3 győzelem. Szlovák-Magyar 0:0 győzelem. Horvát-Magyar 0:1 győzelem. Magyar-Ukrán 0:0 vereség. Ukrán-Magyar 2:6 győzelem. Magyar-Ukrán 3:8 vereség. Eredmény 5. hely.

Péter Panna. Magyar-Ukrán 5:0 győzelem. Lengyel-Magyar 0:2 győzelem. Ukrán-Magyar 1:6 győzelem. Magyar-Szlovén 1-1 vereség. Lengyel-Magyar 1-0 vereség. Eredmény 5. hely.

Vörös Botond. Magyar-Ukrán 4:3 győzelem. Szlovák-Magyar 0:1 győzelem. Magyar-Horvát 5:0 győzelem. Szlovák-Magyar 5:0 vereség. Ukrán-Magyar 0:3 győzelem. Magyar-Szlovák leléptetés vereség. Eredmény 5. hely.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!