kézilabda

2017.12.12. 13:00

Az őszi idény győzelmét aratták a szekszárdiak

Drámai végjátékban 29–28-ra legyőzte a Szekszárdi Fekete Gólyák KC a bajnokesélyes Swietelsky Szombathely együttesét a női NB I./B Nyugati csoportjának utolsó őszi fordulójában.

Berg Sándor, fotó: Makovics Kornél

A magyar–francia világbajnoki negyeddöntővel párhuzamosan a szekszárdi sportcsarnokban is jó mérkőzésre volt kilátás, ahol a Fekete Gólyák a bajnoki cím egyik esélyesét, a Swietelsky Szombathely csapatát látta vendégül. A hazaiak nem a legjobb előjelekkel vágtak neki a meccsnek, Weigel Zita mellé ugyanis Grénus Gréta is felkerült a sérültek listájára. A szélső még a Haladás ellen szenvedett vállsérülést.

A hazai szurkolók számára kevésbé volt meglepő a Gólyák kétbeállós játéka, annál inkább a vasiaknak. Gyenis Patríciát és Tóth Barbarát nem tudták elosztani egymás között, a keresztmozgásokat sem tudták levédekezni, ezáltal Kaveczki Edina kihagyhatatlan helyzetbe hozta őket. A hazaiak pontosságát mutatja, hogy az első rontott lövésükre negyedórát kellett várni. Pedig, ha valaki ismeri a szekszárdiakat, az a szombathelyi Pálinkás Viktória, aki tavaly még az FGKC-t erősítette.

Az iramra továbbra sem lehetett panasz (25. p.: 16–10), a vendégek edzője viszont korántsem volt elégedett a látottakkal – második idejét is kikérte még a szünet előtt.

Fordulás után agresszívebb védekezésre váltottak a szombathelyiek, ami nem ízlett a vendéglátó együttesnek (39. p.: 21–18). A háromperces gólcsendet Tóth törte meg, ami a vendégek precizitását is visszavetette. Hazai szemszögből a Vas megyeiek a legjobbkor (21–20) lőttek kapufát és hagytak ki büntetőt, s nagyon érett az őszi szezon meglepetése (24–21).

Tíz perccel a vége előtt azonban kiegyenlítettek a szombathelyiek, a hazaiak próbálták lassítani a játékot, hogy lélegzetvételhez jussanak, ezt azonban nem hagyták. Az 52. percben – 5–4 után ismét – átvették a vezetést a vasiak, de idén már sokadjára Schell Gabriella vállára vette a csapatot, hogy aztán három másodperccel a vége előtt a Grénust helyettesítő Kónya Dóra belője a győztes hazai találatot. A Gólyák ezzel az ősz meglepetését okozták, amit úgy megünnepeltek, mint a 2015/16-os bajnoki címüket.

Horváth Szimonetta: – Mindenkit dicséret illet küzdeni akarásból. A második félidőben mutatkoztak a fáradtság jelei, ott kijött a hosszú kispad hiánya. Próbáltunk az előnyünkkel jól gazdálkodni, ez nem sikerült, de a végén az utolsó erőfeszítésünkkel sikerült nyernünk.

A tavaszi szezon február 4-én indul a Fekete Gólyák számára, akkor a Győri ETO U18-as csapata érkezik a megyeszékhely csarnokába.

Jegyzőkönyv

Női NB I./B, Nyugat, 13. forduló. Szekszárdi Fekete Gólyák KC–Swietelsky Szombathely 29–28 (18–12). Szekszárd, 200 néző. Vezette: Ónodi, Őri.

Szekszárdi FGKC: SCHELL – KÓNYA 2, NAGY SZ. 8 (6), GYENIS 2, TUTTI 1, KAVECZKI 5, TAUKER ERIKA 6. Csere: TÓTH B. 5, TAUKER ESZTER, FEHÉR TÍMEA. Edzők: Mészáros Melinda, Horváth Szimonetta.

Hetesek: 6/6, ill. 4/3.

Kiállítások: 4, ill. 6 perc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!