interjú

2019.06.07. 11:30

Felelősségteljes munkáját a térség szolgálatában végzi

Végh Lajost, Dombóvár rendőrkapitányát a Rendőrség Napja alkalmából Szabó Csaba megyei rendőrfőkapitány kezdeményezésére szolgálati tevékenysége elismeréseként ezredessé léptette elő Pintér Sándor belügyminiszter.

Varga Szilvia

– Milyen a kötődése a városhoz?

– Az életem Dombóváron kezdődött, azaz itt születtem, és karrierem során többször visszatértem a városba, tehát erős a kötődésem – válaszolta Végh Lajos ezredes, Dombóvár rendőrkapitánya. – Itt 2006-ig bűnügyi osztályvezetőként, 2006-tól pedig Szekszárdon, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetőjeként dolgoztam, majd 2007-től kapitányságvezetői kinevezésemig a szekszárdi rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályát vezettem. Dr. Soczó László dandártábornok kért fel 2013 decemberében kapitánynak Dombóvárra. Hihetetlen történet volt számomra, hiszen hatalmas feladat egy város közbiztonsági és bűnügyi helyzetéért, valamint harminckétezer ember biztonságáért és a kollégákért felelősséget vállalni. Közel harminc év alatt többet értem el, mint amit terveztem. Sohasem fordult meg a fejemben, hogy kapitányságvezetőként közel 110 embert fogok irányítani. Mindezt örömmel teszem, mert itt, a kapitányságon és az eddigi munkáim során is kiváló emberekkel dolgozhattam, és a vezetőimtől megtanulhattam, hogy mi a parancsnoki gondoskodás.

– Már a pályaválasztás idején is elkötelezett volt a rendőri munka iránt?

– Kicsivel később alakult így. Mezőgazdasági szakiskolába jártam, majd az érettségi után Drávaszabolcson voltam határőr, ahol többször láttam el közös szolgálatot a helyi körzeti megbízottal. Megtetszett ez a pálya. Leszerelés után volt ugyan egy gyenge próbálkozásom biztosítási ügynökként, de azt nem nekem találták ki. Így 1991 májusában jelentkeztem a rendőrség állományába. Huszonkilenc évvel ezelőtt szereltem fel, éppen június 1-jén. Őrmesterként kezdtem a Szekszárdi Rendőrkapitányság Járőr Alosztályán. Majd különböző képzések után a Bűnügyi Osztály Vizsgálati Alosztályára kerültem, akkor ismerkedtem meg a bűnügyi területtel, ahol hét évet dolgoztam.

– Milyen a bűnügyi munka belülről?

– Nehéz munka, sokszor olyan sorsokkal találkozunk, amelyek mélyen megérintenek bennünket. Ilyen esetek a családon belüli erőszakos cselekmények, az erőszakos szexuális cselekmények, a kisemmizett emberek egyéni tragédiái. Vizsgálóként jobban szeretem a sorozat jellegű bűncselekmények felderítését, betöréses lopásokat, vagy más vagyon elleni bűncselekményeket, az olyan erőszakos bűncselekményeket, ahol az áldozat már csak tőlünk várhat segítséget. Ezekben az esetekben nem mindegy a hozzáállás, ki milyen empátiával, rendelkezik és mennyire érzékeny mások baja iránt, mennyire tudja beleélni magát az adott helyzetbe.

– Megviseli a rendőrt a sok negatív hatás, bűn, borzalom, amivel találkozik?

– A mi szakmánk a kételkedés tudománya, a tényekre hagyatkozva kell megoldanunk az eseteket. Mindig azt kértem a kollégáimtól, hogy próbálják meg beleképzelni az adott szituációba magukat. Voltak a munkám során olyan esetek, amelyek traumát okoztak, és ez végigkísér a pályafutásom során. Kétség kívül a rendőri munkának nagyon sok árnyoldala van, ami pszichésen megvisel bennünket. Próbálunk védekezni a traumák hatásai ellen, vannak jobb időszakok, és vannak nehezebbek. Emberfüggő is, hogy ki miként tud felkészülni, képes feldolgozni és hosszú távon hogyan tud ezzel együtt élni.

– Szigorú vezetőnek tartják, mégis jó a kapcsolata a beosztottakkal...

– Száztíz beosztott munkája alapján ítélik meg az egész kapitányság hatékonyságát, eredményességét, ezért fontos, hogy minden munkatárs, legyen az adminisztrátor, dolgozzon az igazgatásrendészeten vagy bűnügyi területen, úgy végezze munkáját, hogy ne menjen a másik rovására. Ha bárki bejön hozzánk, nem mindegy, hogy mennyire felkészült, segíteni tudó és akaró kollégával találkozik. Megköveteltem mindig azokon a helyeken, ahol dolgoztam, hogy a saját részét mindenki végezze el, mert csak így tudjuk teljesíteni a feladatainkat. Lehet, hogy ebből is fakad, hogy megkövetelem a rendet, és szigorú vagyok.

– Mivel tud leginkább feltöltődni a munka után?

– Korábban kollégámtól, Deák Attilától – akit méltán nevezhetek festőművésznek – kértem segítséget, útmutatást, mert néha festegetek, rajzolok, ez kikapcsol. De mindenféle otthoni tevékenységekkel, esetleg filmnézéssel vagy alkalmanként egy wellness jellegű pihenéssel tudok kikapcsolódni, feltöltődni. Egyébként nem érzem fárasztónak a munkát, örömmel jövök dolgozni. Nagyszerű kollégáim vannak, akikkel nagyon jó együtt megoldani a feladatokat.

– Család?

– Lányom, aki huszonegy éves, édesanyjával Kapos­szekcsőn él, főiskolára jár, védőnőnek tanul. Mostani párommal és lányával élek együtt Szekszárdon. Ők biztosítják a családi hátteret, ami számomra nagyon sokat jelent, mert a nyugodt légkör, az otthon ad lehetőséget az aktív pihenésre.

Elfogadták a beszámolót

A kapitány elmúlt évről szóló beszámolóját május 30-án fogadta el a képviselő-testület Dombóváron. Kiegészítésként hozzátette, hogy 2017-hez képest csökkent az ismert bűncselekmények száma 416-ról 312-re, és egyetlen halálos baleset történt Dombóváron. A meghallgatáson szót kapott dr. Kovács Zoltán ezredes, megyei rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes, aki elmondta, hogy az egész lakosság szubjektív biztonságérzete javult. Nincsenek kiemelkedően súlyos jogsértések. Az elmúlt években megnőtt a rend­őri feladatok száma, azonban a szakszerűséget, törvényességet ugyanúgy képesek kézben tartani, mint korábban, melyben jelentős szerepük van az önkormányzatoknak és stratégiai partnereiknek, a polgárőröknek.

– Ha megteszünk minden tőlünk telhetőt, még ha nem is tudunk mindent eredményesen megoldani, de teszünk érte, akkor elérhetjük, hogy büszke legyen ránk a környezetünk, a lakók, éljenek a városban vagy a környékén. A nyugalmuk, a biztonságuk egyaránt fontos nekünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában