ítélet

2019.06.07. 12:30

Lelőtte a szomszéd kiscicáját haragjában

Állatkínzás bűntettének elkövetése miatt kétszáz napi tétel pénzbüntetésre ítélt egy 75 éves férfit a Szekszárdi Járásbíróság. A kiszabott büntetés napi tételét 1000 forintban határozták meg.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Shutterstock

Ha a vádlott nem fizetné meg a 200 ezer forint büntetést, akkor azt napi tételenként egy-egy nap fogházra kell átváltoztatni. Ugyanakkor a bíróság tízhavi részletfizetést engedélyezett a vádlottnak azzal, hogy akár egyhavi elmaradás esetén a pénzbüntetés hátralévő része egy összegben esedékessé válik. A bűncselekmény elkövetésének eszközét, a légpuskát a bíróság elkobozta.

A büntetlen előéletű vádlott a bűncselekmény elkövetését az úgynevezett előkészítő ülésen elismerte, és a tárgyaláshoz való jogáról lemondott.

Mivel az ítélet ellen az arra jogosultak nem fellebbeztek, az jogerőssé vált, tájékoztatta lapunkat dr. Kovács Ildikó, a Szekszárdi Törvényszék sajtószóvivője.

A büntetlen előéletű vádlott közvetlen szomszédja egy kismacskát kapott ajándékba a barátnőjétől 2018 májusában. Augusztusban a vádlott többször is látta, hogy az ő udvarában idegen macskák kergetik, olykor el is kapják a különböző fajtájú madarakat, emiatt erős ellen­érzése támadt a „ragadozókkal” szemben.

Augusztus 12-én 20 óra körül a szomszéd akkor öt hónapos macskája a tulajdonos házának padlásfeljárójánál lévő előtetőn feküdt. A férfit a korábban tapasztaltak miatt zavarta az állat látványa, ezért „sicc innen” felszólítással megpróbálta elzavarni, de a macska nem reagált. A férfi ezután elővette a lőfegyvernek nem minősülő, ezért tartási engedélyhez sem kötött légpuskáját, és azzal célzott lövést adott le a macskára. El is találta, és az állat később elpusztult.

A szakértő szerint a még fiatal, mintegy másfél kilós macskának a sérülés az átlagosat lényegesen meghaladó fájdalmat, szenvedést okozott. Este kilenc órakor még élt a kismacska, amikor a tulajdonosa észrevette, hogy az állat rosszul van, hány. Ellátta, lefertőtlenítette a hastájékon lévő lyukszerű sérülést, de a macska életét már nem tudta megmenteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában