Közélet

2014.10.12. 18:06

Díjat kaptak a legjobb egészségügyisek

Szakmai programokkal, kitüntetések és kinevezések átadásával egybekötött ünnepségen emlékezett meg szombaton névadójáról, az európai hírű sebészről, Balassa Jánosról a megyei kórház.

Budavári Kata

„Másoknak élni, nem magának, ez adja meg az orvos lényegét.” A 200 éve született Balassa János szakmai hitvallása kétszer is elhangzott a szombati, hagyományos Balassa-napi ünnepségen. A megyei kórház dolgozói, az intézmény névadójának leszármazottai és a meghívott vendégek Szekszárdon, a Vármegyeháza dísztermében idézték a „fényes tünemény”, Balassa János alakját, és ünnepelték a ma a megyeszékhelyen áldozatokat vállaló kórházi dolgozókat. Mint azt Ács Rezső alpolgármester elmondta, bár a város nem fenntartója az intézménynek, annak szerves része, hiszen az itt élők egészsége, biztonsága és sokak egzisztenciája nagyban függ tőle. Szekszárd vezetőinek az a feladata, hogy olyan körülményeket teremtsenek, hogy a fiataloknak érdemes legyen ide, haza költözni.

Dr. Mészáros János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkárság kabinetfőnöke Balogh Zoltán miniszter és Zombor Gábor államtitkár nevében is gratulált a kitüntetetteknek. Köszöntőjében kitért arra is, hogy ma illuzórikusnak tűnik egy olyan pálya, mint Balassáé, aki egy pici településről, Sárszentlőrincről indult, és pozsonyi, bécsi évei után Budapesten hamar professzor lett belőle. Az ilyen példaképek azonban szükségesek ma is a kabinetfőnök szerint. A szakmapolitikáról beszélve szót ejtett a több, mint 300 milliárdos infrastruktúra és humán erőforrás fejlesztésről, melyből a Tolna megyei kórház is részesült. Hozzátette, ebből is látszik, vannak lehetőségek, melyek reménysugarat jelentenek.

Karl Jánosné Csepregi Erzsébet sárszentlőrinci evangélikus lelkész vetített képes előadásában Balassa életéről, a háttérről, a faluról, a gyülekezetről, a családról beszélt. – Mit kapott Balassa János a sárszentlőrinci családi házban? Csírájában mindent, ami nagyra nőhetett benne – véli a lelkész.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Tam Tibor osztályvezető Miniszteri Dicséretben részesült, melyet a Balassa-napon vett át (fotó: Makovics Kornél)
[/caption]

Dr. Muth Lajos ünnepi beszédét azzal indította: ilyen alkalmakkor szinte mindig egészségpolitikai elemzéssel kezdi mondandóját. Most azonban változásokat harangoztak be, vonatkoztatva a fenntartóra, a finanszírozás technikai kérdésekre, jogi, etikai kérdésekre is, így az ezekről szóló híreket várják. A főigazgató szerint most nem a célhoz vezető úttal van a baj, nem új irányra, hanem üzemanyagra van szükség, utalva a financiális nehézségekre. Dr. Muth Lajos szerint maga a késlekedés is veszélyes, a gyújtózsinór ugyanis rövid. A kórház vezetője felidézte az intézmény történelmét és az elmúlt egy év fontos eseményeit is. A kinevezések, kitüntetések átadásán túl köszöntötte a kerek évfordulósokat, megemlékezett az elmúlt egy évben elhunyt kollégákról, és bemutatta az új orvosokat, rezidenseket is.

A 2014-es év díjazottjainak, kinevezettjeinek névsora
Batthyány–Strattmann László díj: Dr. Józan-Jilling Mihály osztályvezető főorvos, I. Belgyógyászati osztály.
Pro Sanitate-díj: Asztalos Györgyné, ápolási igazgató helyettes, ápolási igazgatóság.
Miniszteri Dicséret: Dr. Al-Farhat Yousuf, osztályvezető főorvos, Onkológia. Dr. Cifra János, osztályvezető főorvos, Pathológia. Tam Tibor, osztályvezető, Beruházási osztály. Gáspár Judit, vegyész, Labordiagnosztika.
Balassa kitüntetés: Dr. Csáki Mónika főorvos, Szemészet. Dr. Faiz Amairi főorvos, Traumatológia. Dr. Ulrich Gabriella főorvos, III. Belgyógyászat. Dr. Zombori Gábor főorvos, Tüdőgyógyászat. Göbölös Kálmánné vegyész mérnök, Labordiagnosztika. Kis Zoltán osztályvezető, Kontrolling. Keresztesné Porkoláb Annamária munkaügyi előadó, bér- és munkaügyi csoport. Vass József osztályvezető, mosoda. Kajsza Béla autó műhelyvezető. Gréczi Mária tálalós, élelmezési osztály. Központi Betegvezető Szolgálat (segítő hozzáállásukért). Matus Ildikó asszisztens, Tüdőgondozó. Nagy Károlyné aneszteziológiai szakasszisztens szakmai vezető. Tóth Lászlóné egészségügyi operátor, Gyógyszertár. Szendiné Bach Margit mentálhigiénés munkatárs, Pszichiátria.
Főorvosi kinevezésben részesült a Kórházi Tudományos Tanács javaslata és főigazgató döntése alapján: Dr. Oszter Angéla, Pathológia.
Adjunktusi kinevezésben részesültek: Dr. Gáti Renáta, III. Belgyógyászat. Dr. Harang Gábor, Sebészet. Dr. Bábel Zoltán, Traumatológia. Dr. Lábas Zoltán, Traumatológia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!