Közélet

2014.10.19. 19:31

Legjobb dolgozóit jutalmazta a paksi atomerőmű

A kollektíva legkiválóbbjait jutalmazta a Csengey Dénes Kulturális Központban az atomerőmű. Elbúcsúztatták a nyugdíjba menőket és megünnepelték azt is, hogy 30 év telt el a 2-es blokk indítása óta.

TEOL/Vida Tünde

Huszonharmadszor gyűlt össze az atomerőmű kollektívája ünnepelni a dolgozók legjobbjait, olyan kiváló munkatársakat, akik a kollégák javaslata alapján megkapták a céggyűrűt. Baji Csaba az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. igazgatóságának elnöke köszönetet mondott az elődöknek a döntésért, aminek eredménye a ma működő négy blokk. Beszélt a mostani kollektíva eredményeiről is, illetve arról, hogy a két új blokk építésével a jövő nemzedékének szeretnének biztosítani hosszú időn át megfizethető áron, biztonságosan nagy mennyiségű energiát. Hamvas István az atomerőmű vezérigazgatója elsőként a nyugdíjasokhoz szólt. Azt kívánta nekik, hogy a munkával eltöltött évtizedek után találják meg helyüket az új életformában, de figyeljenek az utódaikra és, ha kell tanácsaikkal, bölcsességükkel segítsék őket.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Idén rendhagyó módon huszonegyen kapták meg a Céggyűrűt. Szabó Benjaminnak Hamvas István adta át az elismerést (A szerző felvétele)
[/caption]– Jeles eseménynek számít, hogy átadjuk a céggyűrűt. Ez a közösségünk, az erőműves kollektíva elismerése azoknak, akik tartósan, minden tekintetben jól végzik a munkájukat, több mint a vezetői dicséret, mert a kollégák több szempontból értékelik, nemcsak mint szakember, hanem mint ember, mint a közösség tagja. Tekintsék őket példaképnek, tegyünk meg mindent, hogy minél több kiválóságunk legyen, mert ők erősítik a közösséget. Ez a kiváló közösség az alapfeltétele annak, hogy blokkjainkat biztonságosan, a nemzetgazdaságnak legtöbb áramot adva, olcsón a leghosszabb ideig üzemeltessük. Az új blokkok építésének terve rámutat arra, hogy még sok elkötelezett, jól felkészült és jól motivált munkavállalóra van Pakson szükség, húzta alá a vezérigazgató.

Idén a szokásokkal ellentétben nem húszan kapták meg a Céggyűrűt, hanem huszonegyen. A kollégák javaslatára az erőmű húsz jelenlegi dolgozója, valamint Szabó Benjamin egykori kormány-, illetve miniszteri biztos, volt vezérigazgató munkáját ismerték el, aki megemlékezett a 2-es blokk indításának jubileumáról, majd oklevelet adott át azoknak, akik abban tevőlegesen részt vettek. Bognár Péter humán igazgató pedig azokat köszöntötte, akik búcsúznak a társaságtól, mert nyugdíjba vonulnak.

Hatvannégy javaslat érkezett a kuratóriumhoz

Ebben az évben 64 javaslat érkezett a Céggyűrű kitűntetés kuratóriumához. A döntés alapján az idei díjazottak: Árvay Tamás, Baricz Gábor, Blatt György, Feil Ferenc, Frányóné Tamás Etelka, Heisler Gábor, Horváth Szilárd, Horváthné Adorján Rozália, Kajári Csaba Attila, Kalamár László, Kálya Zoltán, Kaszás István, Nagy János László, Réhm Miklós, Riger Ferenc, Sáfrány István, Sápi József, Szabó Szilárd Tibor, Taba István és Tóthné Laki Éva, valamint rendhagyó módon huszonegyedikként Szabó Benjamin az atomerőmű egykori vezérigazgatója, aki 1966-ban már tagja volt annak a magyar delegációnak, amely Moszkvában tárgyalta és parafálta a hazai atomerőmű építésére vonatkozó egyezményt. Tóthné Laki Éva azt mondta, nagyon új és különleges érzés, viselni a Céggyűrűt, amiért nagyon hálás a kollégáinak. Ilyen ünnepségen tavaly volt először, amikor férjét jutalmazták ugyanígy. – Nagy boldogság a családunknak, hogy mind ketten megkaptuk ezt a nemes elismerést – összegezte.

Korától függetlenül lázba hozza a bővítés

Szabó Benjamin, aki az erőmű építését, üzembe helyezését kormánybiztosként, miniszteri biztosként, vezérigazgatóként felügyelte nemcsak a múltról beszélt, amikor emlékezett a 2-es blokk 30 évvel ezelőtti indítására, hanem a mostani tervekről is. – Nagyon örülök a két új blokkra kötött, és itthon törvényre emelt, kormányközi egyezménynek, mondta hozzátéve, hogy korától függetlenül lázba hozza a két új blokk létrehozása. Felidézte, hogy amikor 1974 nyarán kézbe vették a jelenleg működő erőmű első két blokkjának 13 kötetes műszaki tervét, a magyar műszaki társadalom fél éven át tanulmányozta. Először megijedtek a hatalmas feladattól, majd kihívásnak tekintették és mindent megtettek, hogy az atomerőműben a magyar gondolkodás benne legyen, hogy a kivitelezés minél nagyobb hányada hazai legyen. Hangsúlyozta, hogy most is fontos mozgósítani a hazai szakmai erőt, hogy az új erőmű is viselje magán a magyar gondolkodást, hogy a kivitelezésben minél nagyobb hazai hányadot sikerüljön elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!