Közélet

2016.11.23. 07:07

Önként, szeretetből

Hagyományteremtő szándékkal szervezett iskolai börzét az Esélyt Tolnának Alapítvány és a Garay János Gimnázium.

Balázs László ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Nagy volt az érdeklődés a börzén résztvevő nonprofit szervezetek iránt. A diákok kis noszogatás után megrohanták kérdéseikkel a civileket (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

A gimnázium dísztermében lebonyolított rendezvényen az Iskolai Közösségi Szolgálat (IKSZ) volt a téma. Elöljáróban Letenyeiné Mráz Márta, az alapítvány elnöke elmondta, a 2012 óta kötelező szolgálattal kapcsolatban érdekes lehet, hogy a küldő szervezetek, fogadóhelyek és a diákok mennyire ítélik hasznosnak, hogyan tudnak élni vele. A törvényi háttérrel kapcsolatban annyit érdemes tudni, hogy 2016-tól az érettségi vizsgára jelentkezés előfeltétele, hogy minden diák 50 óra közösségi szolgálatot végezzen középiskolai tanulmányai során.

A hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő embereken segítő civil szervezetek számára humán erőforrást, kreativitást jelent, ha fiatalok vesznek részt az egyesületek életében, akik új színt, lendületet vihetnek a kapcsolati hálóba. Letenyeiné hozzátette: a rendezvénnyel az a céljuk, hogy megszólítsák és helyzetbe hozzák az alapítványokat, amelyek több cél megvalósulása érdekében fogadnak önkénteseket. A legfontosabb, hogy az ISZK-en keresztül megerősítsék humán erőforrásaikat; rendezvényeikhez segítő kezet találjanak; a diákok tevékenységükkel hozzájárulnak működésükhöz.

Huszárikné Böröcz Zsófia tanár köszöntőjében megemlítette, a gyerekek eleinte negatív attitűddel fogadták a közösségi szolgálatot. Ez a hozzáállás mára megváltozott: már nem kötelező feladatként állnak hozzá, új tapasztalatokra, ismeretekre tehetnek szert az 50 óra alatt.

Az Ifjúsági Unió képviseletében Balogh Judit kiemelte, elsősorban a nagy rendezvényeikre keresnek segítőket. Ilyen a január 21-én megrendezendő Bartina Teljesítménytúra, melyet idén tizennyolcadik alkalommal bonyolítanak le. 2015-ben 1300 túrázó kiszolgálásáról nyolcvan önkéntes gondoskodott. Erre várják idén is a középiskolásokat, a nagyszabású tömegsporteseményen 10-15 diáknak tudják leigazolni az órákat.

Kovács Józsefné, a 2015-ben huszadik születésnapját ünneplő Szent Erzsébet Caritas Alapítvány munkatársa hangsúlyozta, több mint 1200 regisztrált ügyfelük van a városban, szükségük van friss erőre. Vannak nehezebb természetű ügyfeleik, így a hozzájuk jelentkezők megtanulják, hogyan kell a rászoruló, türelmetlen emberekkel foglalkozni. Nagyon jó partner a gimnázium, amelynek diákjai önként, szeretetből szolgálják embertársaikat.

Az elsősorban információnyújtó, tanácsadó Polip Ifjúsági Irodát Erős Emese képviselte. Elmondta, három éve fogadnak diákokat, akik egyre motiváltabbak. A hozzájuk érkező külföldi önkénteseket mindig egy középiskolás diák is mentorálja, ami nagy segítség az irodának.

Nyári irodai munkában gondolkodnak

A közösségi szolgálat olyan tevékenység, melyet a diákok értékeik mentén választanak, anyagi ellenszolgáltatás nélkül végeznek, a helyi közösség érdekeit szolgálják, és saját személyiségüket, különféle készségeiket fejlesztik. A gimnázium 9.NY osztályából Bíró Laura úgy gondolja, hogy inkább nyáron vállalna irodai munkát. Évközben – mivel sportol és lovagol – nem jutna ideje a szolgálatra. Szalai Szonja is még csak ismerkedett az öt szervezettel, szeretné majd hasznosan tölteni az idejét. Gulyás Panka vett már részt Bartina-túrán, elképzelhetőnek tartja, hogy segítőként visszatér.

Empatikus hozzáállás, alkalmazkodás

Kovács Lászlóné, a Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesületének elnöke jelezte, 25-30 önkéntest várnak, akik főleg rendezvényeik szervezésében és irodai munkában tudnak segíteni. Az IKSZ-t mindig megelőzi egy érzékenyítő foglalkozás, amely megmutatja a fiataloknak, hogyan lehet együttműködni vak, látássérült és siket emberekkel. A voluntarista diáknak a szolgálat tanulságokkal szolgál arra vonatkozóan, hogy empatikusan tudjon ráérezni a sérült, kommunikációs képességeiben súlyosan akadályozott emberek igényeire, és azokhoz rugalmasan tudjon alkalmazkodni.

Címkék#Szekszárd

Ezek is érdekelhetik