Közélet

2017.06.30. 16:25

Lenkei István lett a Paks 2 fejlesztésének vezérigazgatója

Süli János miniszter azt mondta, új fejezethez érkezett, az eddigi előkészítő fázisból a megvalósítás szakaszába érkezett a Paks II. projekt.

Vida Tünde

– A brüsszeli engedéllyel lezártnak tekintjük az előkészítés szakaszát, megköszöntük a munkát minden érintettnek – vezette fel Süli János a személyi döntéseket ismertető sajtótájékoztatón. Mint mondta, Bán Tamás elnök-vezérigazgatótól is búcsúztak, a vezérigazgatói feladatokat a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter Lenkei Istvánra bízta, az elnöki tisztséget dr. Mészáros György tölti be.

A menedzsmentben is jelentős változás történt. – Elsősorban a szakmai tudás, hozzáértés és az ügyhöz való lojalitás alapján választottam ki munkatársaimat. Olyan csapatot sikerült létrehozni, amellyel folytatva elődeink munkáját, a létesítés nehéz feladatát sikeresen el tudjuk kezdeni és végig tudjuk vinni – hangsúlyozta a vezérigazgató. Lenkei István arról is beszélt, hogy legfőbb célként azt jelölte meg, hogy a projekttársaság a fővállalkozói szerződés keretében ne passzív megrendelői szerepet töltsön be, hanem formáló, aktív, cselekvő partner legyen. Mint aláhúzta, azt várja el munkatársaitól, hogy ellenőrizzék, szigorúan követeljék meg a projekt során a szerződésben rögzített műszaki, biztonsági, szakmai, gazdasági követelményeket. Hozzátette, az orosz féllel kapcsolatosan konstruktív, napi gyakorlati együttműködést tervez.

Lenkei István

Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. új vezérigazgatója, Lenkei István 1979-ben végzett a BME gépészmérnöki karán, majd ugyanitt 1986-ban atomerőművi szakmérnök végzettséget szerzett, 1979-ben lett a Paksi Atomerőmű munkatársa, azóta is az atomenergetika területén tevékenykedik, öt éve, mint vezérigazgatói tanácsadó az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-nél, mint szaktanácsadó a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikai államtitkárságánál. 2012-ben a Magyar Atomfórum Egyesület elnökévé választották.

Dr. Mészáros György, az igazgatóság elnöke arról beszélt, hogy a most felálló stáb, beleérve Süli János minisztert, a szakmaiság mellett olyan bizalmi légkört hozott, ami garanciát jelenthet a sikeres megvalósításra annak ellenére, hogy a két erőművi blokk megépítése hatalmas feladat. Külön kiemelte a kommunikáció, az arra épülő társadalmi támogatottság fontosságát, a tévhitek eloszlatásának szükségességét.

 

Dr. Mészáros György

Az igazgatóság elnöke dr. Mészáros György okleveles vegyész és – mint a sajtótájékoztatón elhangzott – komoly vezetői tapasztalattal bír, számos vállaltnál töltött be igazgatótanácsi, vezetői, felügyelő bizottsági pozíciót, nem ismeretlen az atomenergetika területén sem, 2000-től két éven át a Paksi Atomerőmű Rt. igazgatósági elnöke volt. megannyi energetikai tanulmány, szakcikk, energiakoncepció írója és elbírálója, stratégiák, szakanyagok készítője.

Ezek is érdekelhetik