korszerűsítés

2019.09.24. 20:00

Még jobb lesz a kicsiknek a megújult óvodákban

Óvodai fejlesztéseket adtak át Szekszárdon, a Wunderland és Tolnán, az Aprajafalva Óvodában. Utóbbiban a mosdót korszerűsítették, míg a szekszárdi intézményben idén több, mint tízmillió forintot fordítottak udvar korszerűsítésére, a Bautzenland játszóvár megújítására és sófalak kialakítására. Az ünnepséget az Ifjúsági Fúvószenekar muzsikája tette emelkedettebbé, az óvoda Maci csoportosai pedig német nyelvű műsort adtak.

Budavári K. – Steinbach Zs.

Fotó: Makovics Kornél

Felújították a Bautzenland nevet viselő játszóvárat, gyepszőnyeget terítettek le az udvar egy részén, teraszt javítottak és sófalakat alakítottak ki a csoportszobákban a szekszárdi Wunderland Óvodában. Ezekre a 2019-ben végzett korszerűsítésekre több mint tízmillió forintot fordított az intézmény. Dr. Józan-Jilling Mihály, a fenntartó megyei német nemzetiségi önkormányzat vezetője az átadón elmondta, az elmúlt négy évben negyvenegymillió forintból végeztek el az óvodában fejlesztéseket, ebből harmincat az EMMI biztosított, tizenegymilliót pedig a nemzetiségi önkormányzat.

Soltész Miklós nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a gyermekek kiteljesedéséhez, neveléséhez a kormányzat – csakúgy, mint a nemzetiségi vagy a helyi önkormányzat –, az eszközök biztosításával tud hozzájárulni. A munkát azonban hivatástudatból a pedagógusok végzik el. E támogatásokról Ritter Imre német nemzetiségi parlamenti szószóló bővebben is beszélt. Két programjuk közül az egyik a német nemzetiségi pedagógusok pótlékának emelésére vonatkozik. A másik a nemzetiségi pedagógusok hallgatói ösztöndíja, amelyet januárban írtak ki először, nemrégiben másodszor, és amelyet jövő szeptemberben még jobban kiterjesztenek, és ezer hallgatóval kötnek szerződést. A cél az, hogy a német nemzetiségi kulturális autonómia és a nemzetiségi intézményekbe járó gyerekek identitása erősödjön.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere szerint minden olyan beruházás örömteli, amely a családokat és a gyerekeket hozza jobb helyzetbe. Külön erény, ha ezek a fejlesztések összefogással valósulnak meg.

Elkészült a tolnai Aprajafalva óvoda felújításának második üteme. A keddi ünnepélyes átadáson az intézmény kisdedjei adtak műsort, majd Appelshoffer Ágnes polgármester beszélt. Mint mondta, az óvodákat több év alatt, apránként újították fel, legutóbb az Aprajafalva volt soron. A városvezető úgy fogalmazott: nincs szégyellnivalója a településnek, a tolnai és mözsi gyerekeket korszerű körülmények várják az iskolákban és az óvodákban.

Az Aprajafalva ovi épülete két éve külső szigetelést és tetőszigetelést kapott, valamint a nyílászárókat is kicserélték. Most, a második ütemben a gyerekek és a felnőttek vizesblokkjait újították fel és korszerűsítették a fűtésrendszert. A beruházás forrását a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) mintegy 20 millió forintos támogatása biztosította. A kivitelező a sióagárdi HGT Invest Kft. volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában