parókia

2019.10.27. 16:00

Élénk hitélet zajlik Lengyelen

Már a kilencvenes évek közepétől, azaz több mint 20 éve folyik missziós munka Lengyelen. Hét év óta megszervezik a gyermek bibliaismereti tábort a nyári szünet elején. Most a volt katolikus parókia épületét újítják fel missziós célokra.

TN

Forrás: Beküldött kép

Gyermek, ifjúsági és felnőtt bibliaórák tartásával kezdődött a szolgálat – tájékoztatta lapunkat dr. Tóth Györgyné Lengyelből. A gyermek és felnőtt bibliaórákat családnál, Tóth Györgyinél tartották, az ifjúsági órákat az Apponyi Szakképző Iskola kollégiumában szervezték a középiskolások számára.

Szolgáltak a missziós munkában, bibliaórákat tartottak: Varga Róbert a Pasaréti Református Gyülekezetből, Szuhánszki Gábor a Dombóvári Metodista Gyülekezetből, Hajdúné Csernák Erzsike a Szekszárdi Metodista Gyülekezetből, Papp Tibor a Gyomaendrődi Református Gyülekezetből lelkészek, dr. Faragó Péter, állatorvos és Marco de Leeuw van Weenen holland misszionárius. Marco hetente istentiszteletet is tartott a faluházban, majd a „Kisház”-ban.

Tartottak óvodai és általános iskolai magántanulói oktatást, korrepetálásokat igény szerint általános iskolásoknak kezdetben az Apponyi Szakképző Iskolától bérelt lakásban, majd pár éve sikerült egy kis házat (most „Kisház” néven ismert a faluban) vásárolni a falu központjában, a Parókia mellett, a gyülekezeti alkalmak lebonyolítására.

Mostani szolgálatuk: heti egy alkalommal vehetnek részt az érdeklődő általános iskolás és óvodás korú gyermekek bibliaórán. A havonta egy alkalommal megtartott felnőtt bibliaóra témája az idei évben a „Jelenések Könyve”, amelyet Papp Tibor lelkész vezet. Havonta egy alkalommal Bonyhádon „Testben és lélekben” címmel hallgathatunk előadásokat neves hívő előadóktól. A sorozat címe: Testestől-lelkestől.

Hét év óta megszervezik a gyermek bibliaismereti tábort a nyári szünet elején. Az önkormányzat a gyerektáborhoz és számos más programjukhoz ingyen biztosította a helyszínt, a faluházat, illetve a volt általános iskola egyes tantermeit.

Tartottak és tartanak megemlékezést, ünnepséget nemzeti és egyházi ünnepeinken, nagyobb keresztény ünnepeinkhez kapcsolódóan igei „Hírlevelet” készítenek.

A Bonyhádi Református Gyülekezet, ahova Lengyel területileg tartozik, megvásárolta a Lengyeli Római Katolikus Parókia épületet missziós célokra. Az épület régóta üresen állt, csak az állaga romlott. A Dunamelléki Református Egyházkerület 5 millió forintot adott a legsürgősebb állagmegóvási feladatok ellátására. Az 1861-ben épült Parókia (Wosinsky Mór tudós apátplébános régész-kutató, a megyei múzeum alapítója és névadója egykori lakóhelye) épületének statikai stabilizálása szeptember végére elkészült. További forrásokat kell találniuk az épület teljes rekonstrukciójához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában