falunap

2019.06.11. 09:30

Talpra állt szenvedélybetegek találkoztak

A Zsibriki Drogterápiás Intézet talpra állt szenvedélybetegeinek tartottak immáron tizedik alkalommal falunapot. Az eseményre körülbelül százhatvan érdeklődő látogatott el családjával az ország számos részéről.

Brunner Mónika

Forrás: TN

Már tíz éve rendeznek falunapot a Mőcsénytől néhány kilométerre található Zsibriken, ahol a Kallódó Ifjúságot Mentő Missziós Támogató Alapítvány – huszonnyolc ember befogadására alkalmas – rehabilitációs intézete található. Az alapítványt református lelkészek és presbiterek alapították egyházi támogatással még a rendszerváltáskor. A bentlakásos intézet lakói tizennyolc és negyvenhat év közötti drog- és alkoholfüggő férfiak. A terápiában töltött idejük minimális ideje tíz-tizenkét hónap.

– Szükség van a falunapokra, mert így újra lehet találkozni azokkal a gondozottakkal, akik tőlünk kerültek vissza a mindennapi életbe. A munkánk része, hogy figyelemmel kísérjük hogyan boldogulnak a terápia után – mondta lapunknak Szabó Judit Izabella intézményvezető lelkész.

Az egykori gondozottak többsége vállalkozóként, munkavállalóként dolgozik, de sokan helyezkedtek el szociális területeken, segítői szakmákban. A szombati falunapra ők és családjaik, a szakma és a társszakmák képviselői, az együttműködő partnerek, valamint érdeklődők is érkeztek Budapestről, Miskolcról, Székesfehérvárról.

A szakma és az önkéntesek napja is

A szombati program nyitó áhítattal kezdődött, majd előadásokkal folytatódott. Bemutatkozott az intézet, tartottak előadást a támogatott lakhatásról, a hozzátartozói csoportokról, a művészetterápiás foglalkozásokról. Voltak gyerek- és sportprogramok, állatsimogató, büfé és élő könyvtár is. A falunap a szakma és az önkéntesek napja is egyben, ezért a helyszínen önkénteseket is toboroztak. Krachun Elemér, Mőcsény polgármestere elmondta, hogy Zsibrik kihalt település volt, jelenleg öt család lakja. Közigazgatásilag hozzájuk tartoznak, és mindenben támogatják őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában