életet menthetnek

2019.05.21. 20:00

Vérre van szüksége Gereben Líviának, hogy meggyógyuljon

Irányított, helyi véradást szervez Gereben Lívia mielőbbi gyógyulásáért a KSC Szekszárd és a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete. A tizenkilenc éves sportolónál nemrégiben diagnosztizáltak leukémiát.

Budavári Kata

Fotó: Makovics Kornél

Lívia mielőbbi gyógyulásához, felépüléséhez a kezelés folyamán többször vérre lesz szüksége. Ahhoz, hogy a vérellátás folyamatosan biztosított legyen, kérünk mindenkit, aki teheti, hogy irányított véradással adjon vért – áll a Mercedes Benz-Gyár Kosárlabda Akadémia Facebook felhívásában, amellyel a Gereben család kérését tolmácsolják. A közzétételt pillanatok alatt rengetegen megosztották.

Gereben Líviának most nagy szüksége van az összefogásra

Mint azt olvasóink közül nagyon sokan tudják, a KSC Szekszárd fiatal sportolójánál, Gereben Líviánál másfél hete diagnosztizáltak leukémiát. Az egyesület a véradás egyszerűsítése és gördülékenyebbé tétele miatt a Magyar Vöröskereszt Tolna Megyei Szervezetével együttműködve direkt helyi véradást is szervez Livi megsegítésére a városi sportcsarnokban június 14-én délután kettő és öt óra között. Kifejezetten Livinek vért adományozni természetesen máskor, máshol is lehet, és szerencsés is lenne, ha nem mindenki egyszerre nyújtaná a karját, hiszen a tizenkilenc éves lánynak folyamatosan vérre lesz szüksége. A véradási lehetőségekről a www.veradas.hu, illetve a www.ovsz.hu oldalon lehet tájékozódni.

Gulyás Katalin, a Vöröskereszt megyei igazgatója elmondta, nagyon sokaknak a vér lényegében az egyetlen eszközük a gyógyulásra. Épp ezért fontos, hogy aki teheti, ragadjon meg minden alkalmat, és nyújtsa a karját. Gulyás Katalin beszélt arról, hogy a fiatalok az érettségi vagy a vizsgaidőszak utáni nyugalmasabb időszakban hazatérve a véradó állomáson vagy nyári fesztiválokon, programokon segíthetnek ilyen módon. És szólt arról is, hogy a harmincas korosztályban igen nagy potenciál rejlik, hiszen fiatalok, egészségesek, viszont közöttük fele annyi a donor, mint az ötven év felettiek körében.

Fontos tudnivalók a véradásról

Az irányított véradás a véradás azon formája, amikor célzottan, konkrét beteg részére történik az adományozás. Az Országos Vérellátó Szolgálat ebben az esetben – a szakmai szabályok figyelembevételével – kötelezően ahhoz a beteghez juttatja el az azonos vércsoportú vérkészítményt, akit a véradó megjelöl. Amennyiben nem egyezik a vércsoportjuk, akkor az adományt a hagyományos véradás rendszerének megfelelően egy vérkészítményre szoruló ismeretlen beteg kapja meg.

A véradónak igazolványai átadásakor kell jeleznie, hogy irányított véradás formájában szeretne vért adni. Szükség van a beteg adataira is. Ezek Gereben Lívia esetében a következők:

Név: Gereben Lívia

Születési hely, idő: Kecskemét, 1999. november 5.

TAJ: 116-614-609

Vércsoport: 0 Rh-pozitív

Intézmény: Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László Telephely, 22. épület

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában