Kultúra

2017.06.13. 09:34

Felkerült a kereszt a bukovinai Capul magaslat csúcsára

Áll a kereszt Romániában, a bukovinai Capul hegy csúcsán. Tálosi Zoltán, Borbandi György és Lieszkovszky Larion hétfőn tértek haza ötnapos útjukról.

Budavári Kata ([email protected])

A Baka Múzeum tulajdonosai és baráti köre állíttatta azt a keresztet, mely a napokban került Romániában a bukovinai Capul hegy csúcsára. A kereszten ez áll: „Itt, a bukovinai Capul hegy bércén harcolt a M. kir. pécsi 19. honvéd gyalogezred 1916. júniusa és 1917. júliusa között. E kereszt állítson emléket hősi halottaiknak! Vándor! Állj meg egy percre és hajts fejet azokért, akik itt nyugszanak jeltelen sírjaikban, majd csodáld e gyönyörű békés tájat, ahol hajdanán annyi mártír vére folyt! Béke!”[caption id="" align="alignleft" width="650"] Borbandi György, Lieszkovszky Larion és Tálosi Zoltán (jobbról) a frissen felállított keresztnél (Beküldött kép)
[/caption]

A keresztet hárman: Tálosi Zoltán és Borbandi György, a szekszárdi Baka Múzeum alapítói, helytörténészek és Lieszkovszky Larion levéltáros vitték ki, és hátukon cipelték fel az 1663 méter magas hegy csúcsára, és állították fel három-négy órás munkával. Mint azt Tálosi Zoltántól megtudtuk, a Kirlibaba nevű településtől néhány kilométerre északra fekvő hegyet a pécsi 19. honvéd gyalogezred védelmezte sikeresen a hatalmas túlerőben lévő cári orosz csapatokkal szemben tizenhárom hónapon keresztül. Ezt a gyalogezredet Baranya, Somogy és Tolna megye területéről töltötték fel bakákkal, akik közül mintegy háromszázan estek el ezen a harctéren. A Capul csúcsa közelében, a jeltelenné vált temetőben több mint száz magyar baka nyugszik. A kereszt nekik állít majd emléket egy magyar és egy román feliratú táblával. Egy-egy maréknyi baranyai, somogyi és tolna megyei föld is került a kereszt mellé mindazokra emlékezve, akik soha nem tértek onnan haza.

A terület természetesen nemcsak magyar, hanem orosz, német és az Osztrák-Magyar Monarchia más területeiről érkezett katonák nyughelye is. Tálosi Zoltán elmondta: öt-hat temetőről tudnak, van, amelyikben csak ketten, és van, amiben százhúszan nyugszanak. Ezeket egyelőre nem sikerült azonosítani. A háromfős csapat egyébként a tervezettnél egy héttel később, június elseje és ötödike között volt kint, és a helytörténész elmondása szerint soha ilyen szép időt nem fogtak ki. Négy különböző hegyet másztak meg, és nemcsak a keresztnél hagytak koszorút, de a 6. gyalogezred emlékművénél és egy ismeretlen magyar honvéd sírjánál is.

Mint azt korábban megírtuk, a Capul nevű hegynél, illetve Kirlibaba településen többször járt már Tálosi Zoltán Borbandi György helytörténész kollégájával. Mint Tálosi Zoltán elmondta, ilyenkor kirándulnak, fotóznak és felkeresik az ütközetek helyszíneit. Sikerült például három monarchiás – két magyar és egy cseh – katona sírját azonosítani, illetve magukat a temetőket is. Ebből kettő volt, az egyiket a megáradt patak vitte el, a másikban újra temettek, így tűntek el aztán az eredeti sírkertek.

Budavári Kata ([email protected]) Borbandi György, Lieszkovszky Larion és Tálosi Zoltán (jobbról) a frissen felállított keresztnél (Beküldött kép) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!