kiállítás

2020.03.03. 11:30

Állandó kiállítással ünnepel a Gabóca

Az őcsényi polgármesteri hivatalban mutatják be alkotásaikat a Sárközi Gabóca Kézműveskör tagjai. Munkáikkal őrzik népművészeti kincsüket.

Hanol Erzsébet

2020.02,21 Őcsény, Gabóca Sárközi Kézműves Kör kiállítását lehetett megtekinteni az őcsényi Polgármesteri Hivatalban.. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Fennállása tizenötödik évfordulóját ünnepelte nemrégiben a Sárközi Gabóca Kézműveskör. A jubileum adta az ötletet ahhoz, hogy az elmúlt évek munkáit vitrinekben mutassák be a nagyközönség számára. Az állandó kiállítás helyszíne a polgármesteri hivatal házasságkötő terme lett – mondta el Szűcs Sándorné, az egyesület korábbi elnöke, aki év elejétől Heronyányi Józsefnének adta át az ügyvezetést, akinek a helyettese pedig Szabó Anna lett.

A tárlat bemutatja az elmúlt időszak sokszínű és szerteágazó népművészeti tevékenységét, és emléket állít a már elhunyt alkotótársaknak is. Szűcs Imréné és Ignácz Istvánné néptáncosok voltak, hímzéssel, rostkötéssel, viseletkészítéssel foglalkoztak, illetve tanították is ezeket a fiatal nemzedéknek. Szűcs Imréné gyöngyfűzéssel is foglalkozott, tudását alkotótáborokban adta tovább. Az egyik vitrinben az egyesületre hagyott gyöngyei láthatóak. Ignácz Istvánné sok tánccsoport viseletének rostjait kötötte meg. A babás vitrinben lévő lánybabán általa kötött kötényrost látható, és öltözékének elkészítésében is részt vett. Ebben a vitrinben látható Parrag Jánosné által adományozott idős asszony viselet: selyem vállkendő és nagy berliner kendő, melyet a népviseletben járók hideg időben használtak. Az idős asszonyt Gellér Istvánné öltöztette és a hajpántos, borotvált selyem viseletet is ő adta a babára. Férje, Gellér István készítette a fa állványzatokat és adományozta az egyesületnek.

Gellér Istvánné gyöngyfűzéssel, hímzéssel, viseletkészítésben is segített az egyesület tagjainak. A fekete-fehér hímzéseket Parragh Jánosné adományozta. Rajta kívül Hangya Józsefné készít fekete-fehér hímzést, színes hímzést, és babaöltöztetésben is részt vett – sorolta Szűcs Sándorné. A fekete-fehér hímzések mellett láthatóak Hammerné Görög Éva népi iparművész csipkéi, aki éveken át tanított csipkeverést felnőtteknek és tanulócsoportoknak. Elsősorban egyházi jellegű tűfestéses képeket készít. A színes hímzések polcán látható Glöcknerné Szűcs Adél bíborvégmintás terítője, de a Népművészet Ifjú Mestere emellett csipkét ver, gyöngyöt fűz, babát készít. Szűcs Sándorné bíborvégmintás terítője szintén ezen a polcon kapott helyet, ő a hímzés mellett sárközi babát készít. Szabó Anna bíborvéghímzéses munkáját mutatja be a tárlaton, de viseletes babát és más népművészeti tájak alkotásait is készíti. Ebben a vitrinben látható még Palotásné Göndöcs Erzsébet jegykendőmintás azsúros terítője, Kuhl Jánosné, valamint Révész Györgyné egy-egy jegykendőmintás terítője.

Használati tárgyakat is kiállítottak. Van közöttük bíborvégmintás párna, sárközi alapminták gyűjteménye, sárközi női nyakkendő rosttal, tűpárna, illatzacskó, díszüvegtartó, zsebkendőtartó, fényképtartó, jegykendőmintás szalvéta, női nyakkendő fehér rosttal, iskoláknak ballagó tarisznyák.

A megnyitón Víghné Székely Rozália szavalt, Bognár Cecil furulyán játszott és énekelt, Fülöp János polgármester pedig méltatta az alkotók munkáját, amelyeket nemcsak ezen az állandó kiállításon lehet látni, hanem a református és a katolikus templomba készített sárközi garnitúrák is őrzik a népművészeti értékeket az utókor számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában