Férfi vízilabda Eb

2024.01.12. 16:45

Büntetőkkel dőlt el az elődöntő, továbbjutott a magyar válogatott

A magyar férfi vízilabda-válogatott 10-10-es döntetlen után ötméteresekkel 15-14-re legyőzte pénteken a szerb csapatot a horvátországi Európa-bajnokság zágrábi negyeddöntőjében, így a legjobb négy közé jutott.

MW

Tátrai Dávid ünnepel, miután gólt szerzett a férfi vízilabda Európa-bajnokság negyeddöntőjében játszott Magyarország - Szerbia mérkőzésen a zágrábi Mladost uszodában

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A világbajnok, ezzel olimpiai kvótás magyar együttes javarészt fiatal tehetségekkel szerepel a kontinensviadalon, így már az kisebb meglepetés volt, hogy csoportelsőként rögtön a nyolc közé jutott. Ott aztán a hat olimpiai bajnokkal felálló szerbeket is felülmúlta az idegek csatájában.

Fordulatos mérkőzés végén lett döntetlen

Varga Zsolt szövetségi kapitány ezúttal Szeghalmi Zsombort és Molnár Eriket hagyta volna ki a 15 fős keretből, azonban utóbbi az utolsó pillanatban – az európai szövetség engedélyével – mégis lehetőséget kapott Hárai Balázs betegsége miatt.
A magyar csapat a ráúszásnál elhozta a labdát, majd egy bejátszást követően emberelőnyt kapott, azt pedig Tátrai lövésével kihasználta. A válasz azonnal érkezett a riválistól, amely egy perccel később szintén gólra váltotta első fórját, így hamar fordított. 

Noha mindkét szakvezető a védekezés fontosságát hangsúlyozta a rangadó előtt, ehhez képest mindkét csapat betalált a második emberelőnyéből is.

Ezt követően viszont elrontott lövések következtek, a kapusok között pedig Bányainak volt először védése, sőt, később kettős emberhátrányban is hárított. Végül Fekete bombagóljával egyenlő volt az állás az első nyolc perc után. A folytatásban az előző két olimpián győztes szerb csapat ötméteresből ismét vezetést szerzett, a magyarok viszont szimpla és kettős emberelőnyben sem tudtak egyenlíteni, mert Vigvári Vince a blokkba, míg Tátrai kapu mellé lőtt. 

Bányai védéseinek köszönhetően nem tudott ellépni az ellenfél, az újabb fórnál pedig Fekete már nem hibázott, majd az FTC pólósa emberhátrányban labdát is szerzett.

A játékrész utolsó perceiben mindkét fél – a magyarok részéről Vigvári Vendel – megúszásból volt eredményes, így a csapatok döntetlennel vonultak a nagy szünetre.
Térfélcserét követően is remekelt a Szolnok magyar kapusa, elöl pedig Vigvári Vince a testvéréhez hasonlóan megúszásból iratkozott fel a góllövők közé, a szerbek viszont pazar bejátszásból egyenlítettek. 

A válogatottak végig fej fej mellett haladtak, de ebben a periódusban eleinte a magyaroké volt az előny - Vigvári Vince értékesítette a büntetőjét -, majd a szerbek egyenlítettek fórból.

Aztán fordult a kocka, Szerbia vezetett, ekkor a magyarok egyenlítettek, méghozzá Tátrai harmadik találatával, melyet kettős előnyben lőtt a jobb sarokba. A slusszpoént Vigvári Vince keresztlécről bevágódó lövése jelentette az utolsó pihenő előtt.

Az utolsó nyolc percre a szerbek kapust cseréltek, a beálló Filipovic azonnal védéssel mutatkozott be, majd megúszásból azonnal ismét egyenlő lett az állás. Ezt követően mindkét oldalon pontatlan lövések következtek, a kapusokat rendre kisegítette a kapufa. 

Kevesebb mint két perccel a vége előtt a szerbek tudtak elmozdulni a kilenc gólról, amikor sikerült kihasználniuk egy emberelőnyt, de Vigvári Vince azonnal egyenlített a támadó idő lejártakor eleresztett lövéssel. 

Az újabb szerb fórnál Fekete blokkolta a rivális egyik legnagyobb klasszisa, Mandic lövését, így a magyarok a győzelemért támadhattak, ezért Varga Zsolt szövetségi kapitány időt is kért. Az akcióból Nagy Ádám lövését kivédte Filipovic, de a magyar csapatnál maradt a labda, azonban gól már nem született, ezért az idegek csatája következett.

Drámai szerb hiba döntött

Az ötméteresekre Gyapjas állt a kapuba, elsőre azonban nem tudott hárítani, a szerbeknél pedig visszakerült Mitrovic, de ő sem védett. 

Az egész meccsen minden lövését elrontó Radulovic kiejtette a labdát a kezéből, a csapatkapitány Pohl viszont nem hibázott. 

A harmadik és negyedik szerb ötös már bement, ahogy Tátrai és Vigvári Vince is magabiztosan bombázott a kapuba. Mandic már úgy lőtt, ha hibázik, kiesik a szerb csapat, de ezt még „túlélte” a rivális, azonban Fekete, aki tavaly az ötösökkel megnyert vb-döntőben kihagyta a maga lövését, ezúttal eldöntötte a párharcot. 

Így a magyarok örülhettek a végig izgalmas meccs végén, melyen egyik gárda sem tudott két góllal vezetni.

VISMEG Zsombor; VARGA Vince; VIGVÁRI Vendel
Varga Vince, Vigvári Vendel és Vismeg Zsombor a férfi vízilabda Európa-bajnokság negyeddöntőjében játszott Magyarország – Szerbia mérkőzés után 
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

„Hihetetlenül büszke vagyok a játékosaimra, mert elképesztő munkát és koncentrációt tettek bele ebbe a meccsbe” – nyilatkozott az M4 Sportnak a lefújás után Varga Zsolt. A kapitány hozzátette, „rendkívül sok jó blokkot” látott tanítványaitól és a védekezés is végig rendben volt.

Kellett a szív és a csapatmunka, ez ma megvolt, a játékunkat hatalmas taktikai fegyelem jellemezte, illetve végig tudtuk csinálni azokat a taktikai elemeket, amiket szerettünk volna

– fogalmazott Varga Zsolt.

A mérkőzés legeredményesebb magyar játékosa, Vigvári Vince kiemelte, nagy siker, hogy a legjobb négy közé jutottak.

VARGA Zsolt
Varga Zsolt, a magyar válogatott szövetségi kapitánya (k) magyaráz a játékosoknak a férfi vízilabda Európa-bajnokság negyeddöntőjében játszott Magyarország - Szerbia mérkőzésen a zágrábi Mladost uszodában 2024. január 12-én
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

„Sokunknak ez az első Eb-je, így már önmagában az életre szóló élmény, hogy az elődöntőben vagyunk. Nagyon remélem, és úgy is érzem, hogy folytatódni fog a sikerszéria, a szurkolók és a tévénézők bízhatnak bennünk, mert mindent meg fogunk tenni minden találkozón az utolsó pillanatig” – mondta, majd hozzátette, most igyekeznek kipihenni magukat, de aztán az elődöntőben – ahogy fogalmazott – „háborút rendezünk, és aztán majd az utolsó meccsen is”.

Férfi vízilabda Eb, negyeddöntő 

Magyarország-Szerbia 15-14 (3-3, 2-2, 4-3, 1-2, 5-4) - ötméteresekkel
A magyar gólszerzők: Vigvári Vi. 5, Tátrai 4, Fekete 3, Vigvári Ve., Nagy Á., Pohl 1-1 

A legutóbbi Eb-n második magyarok a folytatásban a címvédő horvát és a világbajnoki ezüstérmes görög csapat negyeddöntős párharcának győztesével találkoznak vasárnap 16.30-tól. 

Szijjártó Péter: hajrá, magyarok!

A vízilabda-válogatott győzelméhez gratulált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is közösségi oldalán. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában