fejjel a falnak

2017.07.26. 14:01

Elbutulhatnak az NFL-játékosok

A kutatók az észak-amerikai profi amerikaifutball-liga (NFL) már elhunyt játékosainak agyát megvizsgálva, 99 százalékuknál mutattak ki idegrendszeri degeneratív betegséget.

Forrás: pixabay.com

„Az eredmények azt sugallják, hogy nagy valószínűséggel kapcsolat áll fenn az amerikai futball során elszenvedett ütések és a degeneratív betegség kialakulása között” – mondta Jesse Mez, a Bostoni Egyetem orvostudományi karának munkatársa.

A kutatók 202 néhai amerikaifutball-játékos tudományos célra felajánlott agyát vizsgálták meg a krónikus traumatikus enkefalopátia (CTE) jelei után kutatva. A CTE az idegrendszer degeneratív betegsége, mely elsősorban a gyakori fejsérüléssel járó sportokban résztvevőket veszélyezteti.

Ez az agysejtek pusztulásához és egy sor klinikai tünethez, köztük emlékezetvesztéshez, zavarodottsághoz, gyengülő ítélőképességhez, depresszióhoz, öngyilkossági hajlamhoz, és akár demenciához is vezethet.

A vizsgált 202 agy közül 177 esetében diagnosztizáltak CET-et a kutatók: a volt NFL-játékosok esetében 111-ből 110-nél – vagyis 99 százalékban –, a kanadai amerikaifutball-liga volt játékosainak esetében 8-ból 7-nél, a félprofi játékosoknál 14-ből 9-nél, az egyetemi játékosoknál 53-ból 48-nál, a középiskolásoknál pedig 14-ből 3-nál.

Korábbi tanulmányok is foglalkoztak már az amerikai futball okozta agyi károsodásokkal. Egy 2016-os amerikai tanulmány például kimutatta, hogy csaknem minden második visszavonult amerikaifutball-játékos az agyrázkódás tüneteit mutatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában