Ország-világ

2007.04.01. 04:33

Milyen iskolát válasszak a gyereknek?

Olvasónk izgatott, mert zajlik a beiskolázás, és nem biztos benne, vajon jól döntött-e, amikor gyerekének iskolát választott. Milyen szempontokra kell figyelnie?

Rados Virág

Nem a korai beiskolázás híve Páricsi Dezsőné, a Váci Utcai Ének-Zenei Általános Iskola igazgatója. A lényeg nem az, hogy gyermekünk minél hamarabb elkezdje tanulmányait, hanem hogy sikeres legyen bennük. Ha tehát nem érett még a tanodára, fejlődjön az óvodában addig, amíg csak lehet. Utóbbi intézménynek sem az a dolga, hogy bonyolult feladatok tömegével, úgymond, felkészítse a kicsiket az iskolai megpróbáltatásokra. Az óvodában játszani kell, mégpedig olyan játékokat, amelyek a gyermekek készségeit fejlesztik.

Szerencsére a törvény lehetőséget ad rá, hogy csemeténk akár hét és fél éves koráig járjon óvodába. A legkorábbi időpont, amikor beiskolázhatjuk, most is a hatéves kor, de az óvoda és a szülő közös döntése nyomán ez másfél évvel kitolható. Az egyetlen szempont, amely alapján döntenünk kell: a gyermek egyénisége.

Az iskola sokat tehet tanítványaiért. Elsősorban szeretettel. A kicsik még a tanítóhoz ragaszkodnak – az ő személye által jutnak el a tanulmányokig, a kíváncsiságig. Első osztályban tehát ne iskolát, hanem tanítónőt válasszunk – tanácsolja a szakember. A különböző „iskolakóstolgató” programok, nyílt órák alatt a szülők és a gyerekek egyaránt megismerkedhetnek a tanítónőkkel. Figyeljünk csemeténk jelzéseire! Az ő választása megbízható, hiszen a gyermek mindig biztos ösztönnel érzi meg, hogy ki szereti őt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában